Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Patrick Lodiers mag met ‘Spaanders’ schoenen ‘Kopspijkers’ vullen

Patrick Lodiers mag met ‘Spaanders’ schoenen ‘Kopspijkers’ vullen

Presentator Patrick Lodiers. Afbeelding: Tom Cornelissen

Zestien jaar na het stoppen van Kopspijkers heeft BNNVARA een opvolger voor het iconische programma. Presentator Patrick Lodiers en de makers hebben flink lopen sleutelen en met Spaanders heeft het een andere naam, maar het belangrijkste ingrediënt komt natuurlijk terug: het cabaret aan het einde van de uitzending.

„Ik was nog bezig met het afronden van het programma Leven voor de dood, over zelfdoding, toen ik werd gebeld”, vertelt Lodiers. „Een licht humoristisch zaterdagavondprogramma waarin we terugblikken op de week moest het worden, en er was al een groep schrijvers en cabaretiers samengekomen die voor het afsluitende cabaret zou gaan zorgen. Want iedereen begreep: dat moet goed zijn.”

Jack Spijkerman

De eerste test ging naar de NPO, en die werd meteen goed bevonden. Lodiers, lachend: „Toen werd het pas écht hard werken. Want ze wilden binnen twee weken een hele aflevering zien. Daarna was het van: ‘11 september gaan jullie beginnen’. En hier staan we dan.”

In april lekte het nieuws al uit dat Lodiers voor de opvolger van Kopspijkers was gestrikt. Een prettig randgegeven: de gepensioneerde presentator Jack Spijkerman kon er prima mee leven. „Ik was altijd fan van Jack, en we zijn in de voorbereiding wel bij hem langs geweest. Naast heel veel kennis over het maakproces had hij ook schitterende anekdotes die hij heel smakelijk vertelt. Ik was ook wel blij dat hij zei: ‘Ga het gewoon doen.’ Ik denk dat de kijker er ook wel weer zin in heeft, zo’n vol café met een band, goede gesprekken en humor.”

Lodiers vertelt zijn verhaal aan de bar in de gloednieuwe studio, die is ingericht als een bruine kroeg. „Hoewel een eigen café wel altijd een droom van me is geweest, moet ik zeggen dat ik voor déze kant geboren ben”, lacht hij, zittend aan de bar waar hij ook een deel van de gesprekken met gasten zal gaan voeren. „En, goed nieuws: de tap werkt. Dat was ook een harde eis van mij.”

De nadruk in het programma zal evenwel op de stamtafel liggen in het midden van de studio. „Toen we afgelopen zaterdag de proefopname deden, zaten daar Prins Bernhard jr., Sigrid Kaag en Diederik Gommers aan tafel. Het was net Op1. En wat Kaag toch allemaal te vertellen had - je moest eens weten!”

Van het oorspronkelijke Kopspijkers-cabaretteam is alleen de eindredacteur bij Spaanders betrokken. Aan tafel zal de kijker uitsluitend nieuwe gezichten zien, zoals Diederik Smit (onder andere schrijver geweest bij Zondag met Lubach) en cabaretière Yvonne van den Eerenbeemt. Patrick Lodiers: „Wat ik tot nu toe heb gezien, vond ik ontzettend grappig. En er gebeurt genoeg om satire over te maken.”

Perfecte inspiratie

„Toen ik Louis van Gaal die persconferentie zag doen, dat hij zei dat Nederland op hem zat te wachten. Dat is perfecte inspiratie”, meent Lodiers. „Ik heb me wel laten vertellen dat Van Gaal heel moeilijk te persifleren is. Wat dat betreft was ik heel erg blij dat Johan Remkes formateur is geworden. Hem ‘kennen’ we nog uit Kopspijkers. ‘Waar rook is, is Remkes’, haha.”

Toch waarschuwt Lodiers dat de inspiratie voor Spaanders niet alleen van Kopspijkers komt. „De nijptang boven de bar is wel een verwijzing en natuurlijk staan we in de traditie van Kopspijkers. Maar het is ook De kwis, dat later natuurlijk is geëvolueerd tot Even tot hier. En voor de rest vind ik het ook fijn met zo’n band te spelen, om met gasten op een andere toon dan bij Jinek of Op1 de week door te nemen.”

Muziek

Spaanders zal op de zaterdagavond een tandem vormen met Matthijs gaat door, eveneens van BNNVARA, dat direct erna begint. Saillant is het feit dat Van Nieuwkerk in zijn allereerste uitzending óók plek had gemaakt voor cabaret. Na een lauwe ontvangst bij de tv-kijker werd dat echter geschrapt, waarna de nadruk steeds meer op muziek kwam te liggen.

Lodiers, lachend: „Heel collegiaal van Matthijs dat hij ons de ruimte heeft gegeven om satire te maken. Hij geeft graag een goede voorzet, en het is aan ons om die in te koppen. Als je het mij vraagt, wordt het aangenaam kijken naar NPO1 op de zaterdagavond. Inhoud en scherpte, gecombineerd met humor en muziek - ik zou er de televisie wel voor aanzetten.”

Spaanders is vanaf zaterdag om 20.30 uur te zien op NPO1.