Welke vca cursus moet ik doen voor een veilige werkomgeving?

Print
Welke vca cursus moet ik doen voor een veilige werkomgeving?

Afbeelding: Pexesl.com

Werk je in de bouw- of elektrotechnische industrie en neemt dat iedere dag risico’s met zich mee? Risico’s op ongevallen wil je voorkomen door veilig te werken. Maar hoe weet je aan welke regels je moet voldoen om een veilige werkomgeving te creëren? Met een vca cursus leer je als eindverantwoordelijke op het bouwterrein welke punten je moet aanpakken en onderhouden om het risico op ongelukken te verminderen. Lees in deze blog over wat de vca cursus inhoudt en welke cursussen beschikbaar zijn.

Waarvoor is de vca cursus?

De letters vca in vca cursus staan voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. De uitgebreide checklist helpt je in te zien op welke werkmethodes en aandachtspunten je moet letten om de veiligheid en gezondheid van je werknemers te waarborgen.

Belangrijk is dat je je bewust bent van de werkomstandigheden en dat je weet wat je moet aanpakken om de risico’s op ongevallen te verminderen. En hoe je die werkomstandigheden ook goed houdt. Hoe meer kennis je vergaart van de aandachtspunten die op de checklist staat, hoe gemakkelijker het voor jezelf wordt om de lijst goed bij te houden en af te vinken. Om die kennis te krijgen en te behouden, bouw je een goede basis op met de vca cursus. Daarin leer je als aannemer hoe je iedere dag samen met je werknemers veilig en gezond op de bouwplaats te stappen.

Diverse soorten vca cursus

Niet alleen wordt een vca cursus sterk aangeraden, in veel gevallen is het behalen van een vca certificaat zelfs verplicht. Heb je de vca cursus gevolgd, dan is het certificaat tien jaar geldig. Bovendien is de vca cursus niet alleen voor aannemers en opdrachtgevers, ook werknemers kunnen zich verdiepen in de veiligheidsmaatregelen en hun vca certificaat toevoegen aan de cv.

Afhankelijk van je rol binnen het bedrijf, zijn er diverse soorten vca cursussen. De B-vca cursus is een basiscursus gericht aan medewerkers die aan moeten tonen dat ze veilig werken. Door het herkennen van onveilige situaties worden ze getraind in het omgaan met ongevallen en andere risico’s. De VOL-vca cursus is voor operationeel leidinggevenden. VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden en in deze cursus leer je als opdrachtgever hoe je de gezondheid en veiligheid van je medewerkers verhoogt.

Afhankelijk van je vooropleidingen rondom vca zijn er diverse modulen beschikbaar. Ga je er groen in, dan zijn er vca cursussen die je van begin tot eind over de checklist leren. Moet je vca certificaat verlengd worden of wil je je geheugen weer opfrissen, dan zijn er vca cursussen die daarvoor passend zijn. De diverse vca cursussen zijn beschikbaar voor zowel B-vca als voor VOL-vca:

  • Voor 1 dag, wanneer het voorgaand certificaat is verlopen.
  • Boek en examen om zelfstandig te werk te gaan
  • Voorleesexamen
  • E-learning + examen

Schrijf je in voor een vca cursus voor een veiliger en gezonder werkvloer

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op mogelijke ongelukken en liever nog, weet ze te voorkomen. Investeer tijd en geld in een goede vca cursus en verminder de risico’s op ongevallen. Niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor milieu en gezondheid.