Oranje weelde tijdens finale van de Diamond League: Femke Bol ongenaakbaar

Print
Oranje weelde tijdens finale van de Diamond League: Femke Bol ongenaakbaar

Femke Bol krijgt de Nederlandse driekleur overhandigd na haar overwinning. Afbeelding: EPA

Met een winnares en twee tweede plaatsen was Nederland nadrukkelijk in beeld bij de finale van de Diamond League in het Zwitserse Zürich. Femke Bol ging als eerste over de streep bij de 400 meter horden en legt dus beslag op de jackpot van 25.000 euro. Nadine Visser tekende knap voor een nieuw Nederlands record op de 100 meter horden en de moegestreden Sifan Hassan kwam net iets tekort voor de eindzege op de 1500 meter.

De 21-jarige Bol won deze finale op de manier waarop ze ook in de voorgaande vijf wedstrijden van deze lucratieve competitie zegevierde; met overmacht (dit keer in 52,79). Daarbij moet wel worden aangetekend dat olympisch kampioene Sydney McLaughlin bij geen van deze wedstrijden van de partij was. Bol is na Hassan en Dafne Schippers de derde Nederlandse ooit die wint bij het slotakkoord van deze belangrijke competitie.

Vermoeid

Omdat Sifan Hassan toch wat vermoeid is aan het einde van de loodzware seizoen koos ze bij finale van de Diamond League voor de 1500 meter en niet voor een langere afstand. Het nadeel was wel dat ze te maken kreeg met olympische kampioene Faith Kipyegon, de Keniaanse die haar in Tokio met afstand klopte. Dit keer werd het – in een niet zo snelle race – bijzonder spannend tussen de twee favorieten. Hassan leek bij de eindsprint haar rivale te gaan verslaan, maar Kipyegon vocht voor wat ze waard was en had op de streep nog net een metertje over (3.58,33 en 3.58,55).

„Ze is echt één van de beste atletes van dit moment”, zei Hassan na haar finish over Kipyegon. „Vandaag was het mijn laatste race van dit seizoen en ik wilde echt alles geven. Dat heb ik gedaan en ik ben tevreden met het resultaat. Na Tokio heb ik een kleine pauze genomen. Het was fysiek en mentaal erg moeilijk om terug te komen.”

Hoofdschuddend

Hassan verliest niet graag en dat was ook in Zürich het geval want kort na de finish schudde ze zichtbaar het hoofd. Toch mag deze altijd ambitieuze atlete uiteraard bijzonder tevreden met haar seizoen waarin ze haar meest wedstrijden won en drie olympische medailles veroverde waaronder twee van goud.

Hassan piekte op het juiste moment, maar hordenloopster Nadine Visser kwam door een hamstringblessure in het voorjaar net iets te laat in topvorm. Tijdens de Olympische Spelen werd ze knap vijfde in 12,73 maar daarmee was ze niet tevreden. Visser had in Tokio haar beste race ooit willen lopen, maar dat lukte toen niet.

Beste tijden

Nu, een maand na het sportfestijn in Japan, loopt Visser wel haar beste tijden ooit. Eind augustus verbeterde ze haar eigen persoonlijk record van 12,62 naar 12,58 en gisteravond in Zürich deed ze daar nog een schepje bovenop. Visser werd weliswaar geklopt door de razendsnelle Nigeriaanse Tobi Amusan, maar scherpte haar eigen nationaal record aan tot 12,51. Dat is een tijd waarmee ze op de Olympische Spelen een zilveren medaille had gepakt.

Lees ook: Het geheim achter de Nederlandse atletieksuccessen? ‘Het recept is eenvoudig’

„Ik ben ontzettend blij dat het nu nog uitkomt”, reageerde haar coach Bart Bennena. „Natuurlijk is het een heel klein beetje zuur dat ze nu nog beter in vorm is dan tijdens de Spelen, maar dat is dus wel te verklaren. We misten door die blessure net twee of drie races om haar op dit niveau te krijgen. Ze was toen vastberaden om beter te lopen dan ooit en daarom was ze in Tokio erg teleurgesteld. Maar dit is toch heel erg mooi zo aan het einde van dit seizoen.”

Visser loopt nog twee wedstrijden (in Berlijn en Bellinzona) en dan volgt een welverdiende vakantie.