Deels in Limburg opgenomen IRA-serie The Spectacular eind september in première.

De opnames van de vierdelige serie vonden deels in Roermond plaats. © Bjorn Frins

Roermond -

De internationale dramaserie The Spectacular, over de IRA-aanslagen in Limburg, gaat zondag 26 september in première op het Nederlands Film Festival.

Onze verslaggevers

De vierdelige thriller van regisseur Willem Bosch en Tegelnaar Pieter Kuijpers is geïnspireerd op de waargebeurde klopjacht naar leden van het Iers Republikeins Leger (IRA) in Limburg. Eind jaren tachtig, aan het einde van het Noord-Ierse conflict, wordt het zuiden van Nederland opgeschrikt door een reeks aanslagen gericht op Engelse soldaten die gelegerd zijn in Duitsland en vaak uitgaan in Limburg.

Hoofdrol

De productie van Pupkin en VPRO is een internationaal project met een Iers-Nederlandse cast. De Maastrichtse actrice Hadewych Minis vertolkt de hoofdrol in de thriller. De internationale cast van ‘The Spectacular’ bestaat verder uit onder anderen Michel Sluysmans, Jacob Derwig, Peter Blok, Aoibhínn McGinnity en Game of Thrones- gezichten Kerr Logan en Ian Beattie. Ter ere van de première op het Nederlands Film Festival komt de voltallige Ierse cast naar Nederland.

Hadewych Minis en Michel Sluysmans in de film  © Pupkin

Corona

Vanwege de coronapandemie stond de productie voor grote uitdagingen. De scènes die in het buitenland gepland stonden moesten noodgedwongen in Nederland gedraaid worden. Zo werden België, Duitsland, Frankrijk en de straten van Belfast nagebouwd in de studio’s. Ook de haven van IJmuiden werd omgetoverd naar een Iers landschap. Ook in Roermond zijn er opnames gemaakt. Deze opnames vonden in november vorig jaar plaats.

Filmposter van the Spectacular. © Pupkin & VPRO

De serie is vanaf 2 januari 2022 om 21:25 te zien op NPO3. Vanaf 1 januari 2022 is de gehele serie beschikbaar op NPO Start.

Lees meer over de IRA-aanslag in Roermond op: https://www.limburger.nl/dossiers/ira-aanslag