6 tips voor de beste bescherming tegen overstromingen in huis

Print
6 tips voor de beste bescherming tegen overstromingen in huis

Afbeelding: Pexels.com

Overstromingen zijn vreselijk voor iedereen die het overkomt. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je huis te beschermen tegen water. Dit zijn zes tips voor de beste bescherming tegen wateroverlast:

1. Leid het water weg van het huis

Soms is het probleem bij overstromingen niet de hoeveelheid water, maar waar het water naartoe stroomt. Als het water de neiging heeft naar je huis toe te stromen, vecht je een verloren strijd. Overweeg een helling om het water van huis weg te leiden. Kijk ook waar het water zich ophoopt tijdens regenbuien. Als je ze gevonden hebt, installeer dan een drainagesysteem om het water in de grond weg te laten lopen.

2. Bescherm het elektrische systeem

Het elektrische systeem is een van de meest kwetsbare onderdelen van het huis. Als er water in het systeem terechtkomt, kunnen apparaten doorbranden en lopen de reparatiekosten flink op. Als voorzorgsmaatregel moeten al je stopcontacten en schakelaars minstens een meter boven het verwachte overstromingsniveau in jouw gebied liggen. Het meest vitale onderdeel van je elektrische systeem is de meterkast. Het is vooral belangrijk om deze kast hoog genoeg te plaatsen, zodat deze veilig is voor overstromingen.

3. Installeer terugslagkleppen

Door elke opening in je huis kan water binnenkomen. Dat geldt ook voor elke pijp die uit je huis komt. Om deze kwetsbare plekken te beschermen, installeer je het beste op elke leiding een terugslagklep. Voor optimale bescherming zijn schuifafsluiters de beste keuze. Ze zijn complexer, maar ze sluiten ook het water af en beschermen beter tegen terugstroming. Als huiseigenaar is het ook belangrijk om te weten hoe je de kleppen in huis moet bedienen.

4. Gebruik afdichtingsmateriaal

Een van de gemakkelijkste en snelste methodes om je huis droog te houden bij overstromingen is het gebruik van specifieke afdichtingsmaterialen en coatings. Door deze aan te brengen op muren, fundering, deuropeningen en ramen kun je voorkomen dat er water door de kieren sijpelt.

5. Overweeg een watervaste vloer

Voorkom dat je vloer moet worden vervangen omdat hij onherstelbaar is beschadigd door water. Dit kun je doen door een watervaste vloer te installeren, zoals een PVC vloer.

6. Beveilig buitenapparatuur

Het is van vitaal belang om buitenapparatuur te beschermen, zoals een generator en airconditioner. Plaats ze boven het gemiddelde overstromingsniveau en veranker ze op deze hoogte aan de grond. Zo blijven ze zitten tijdens en overstroming. Bovendien helpt het tegen diefstal.