US Open krijgt bijzondere finale vrouwentoernooi met twee tennistieners

Emma Raducanu kan haar geluk niet op na het bereiken van de finale op de US Open. © Hollandse Hoogte / AFP

New York -

De US Open krijgt zaterdag een bijzondere finale met twee tieners die hun eerste grandslamfinale spelen: de 18-jarige Britse Emma Raducanu en de 19-jarige Canadese Leylah Fernandez. Raducanu is zelfs de eerste qualifier ooit die in de finale van een grandslam staat en ook de jongste finaliste sinds Maria Sjarapova in 2004 op 17-jarige leeftijd Wimbledon won.

redactie

Raducanu speelde in de halve finale van het toernooi in New York de Griekse Maria Sakkari weg in twee sets: 6-1 6-4. Fernandez rekende in de andere halve eindstrijd af met de als tweede geplaatste favoriete Arina Sabalenka uit Wit-Rusland: 7-6 4-6 6-4. De finale is zaterdagmiddag (Nederlandse tijd) in het Arthur Ashe Stadium van Flushing Meadows.

Raducanu, de nummer 150 van de wereld, maakte dit jaar al de nodig indruk met het bereiken van de vierde ronde van Wimbledon, maar in New York verbaasde ze iedereen met haar dominante tennis. Vanuit het kwalificatietoernooi rukte ze op naar het hoofdtoernooi en ook daarin bleef ze maar winnen, telkens in twee sets. „Eerlijk gezegd, de tijd hier is voorbij gevlogen. Ik leefde van partij tot partij en voor je het weet sta je drie weken later in de finale van een grandslam. Ik kan het nog amper bevatten”, zei Raducanu na de partij.

Ook Leylah Fernandez staat in New York in de finale. © Hollandse Hoogte / AFP

Fernandez had het wel wat moeilijker met Sabalenka, maar de nummer 73 van de wereld blaakte van het zelfvertrouwen. De Canadese had op weg naar de halve finale al afgerekend met titelverdediger Naomi Osaka, drievoudig grandslamwinnares Angelique Kerber en de als vijfde geplaatste Elina Svitolina.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal