Kletsnat 2021: op sommige plaatsen in ons land viel al regen voor een heel jaar

Print
Kletsnat 2021: op sommige plaatsen in ons land viel al regen voor een heel jaar

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Veel mensen zal het niet verbazen, maar 2021 is op weg om behoorlijk nat de boeken in te gaan. Op sommige plaatsen viel zelfs al eenzelfde hoeveelheid regen als normaal in een heel jaar, aldus meteorologen van Weeronline.

Met name Maastricht springt eruit: daar hoeft nog maar 25 millimeter regen te vallen om de gehele normale jaarsom te overstijgen. Tot nu toe viel er in de provinciehoofdstad al 723 millimeter. Ook in het Limburgse heuvelland viel een opvallende hoeveelheid water.

Volgens Weeronline zijn vooral de maanden januari, mei en juni de boosdoeners. Op grote schaal viel toen veel regen. In juli en augustus kwam het vooral her en der met bakken naar beneden. Zware buien zorgden ervoor dat het op de ene plek goot, terwijl het iets verderop droog was. In Limburg zorgden dagenlange buien voor grootschalige wateroverlast.

Natuur

Voor de natuur was de regen goed nieuws. De afgelopen jaren waren extreem droog en dus was er een neerslagtekort. Dit jaar viel dat mee, al verloopt september tot nu toe wel relatief droog. Toch is met name in gebieden als Limburg, Friesland, de Veluwe en delen van Noord-Holland juist sprake van een neerslagoverschot.

Lees ook: Opnieuw even mooi nazomerweer na regenachtig weekend

De zware buien passen bij een veranderend klimaat. Doordat de gemiddelde temperatuur stijgt, kan de lucht meer vocht bevatten en plenst het vaak dus ook harder. De meteorologen van Weeronline meldden ook dat deze eeuw hitterecords steeds vaker voorkomen.

Toch is 2021 over de hele linie wel op weg om te koud te verlopen. Het is gemiddeld een halve graad te koud, vooral dankzij een steenkoude aprilmaand.