NVIC: intensive cares kunnen niet uitbreiden naar 1700 bedden

Print
NVIC: intensive cares kunnen niet uitbreiden naar 1700 bedden

Afbeelding: ANP / HH

Ziekenhuizen zijn niet in staat om de capaciteit van de intensive cares uit te breiden naar 1700 bedden als dat nodig is bij een nieuwe coronagolf. Het maximum is 1350 bedden. Dat stellen de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en de beroepsvereniging V&VN IC. Zij hebben vrijdag een zogeheten opschalingsplan gepresenteerd.

Dat het eerder afgesproken aantal niet kan worden gehaald, komt onder meer door de „uitgestelde zorg”. Mensen die tijdens de eerste en tweede golf niet konden worden behandeld, moeten nu alsnog worden geholpen. Bovendien is er minder personeel beschikbaar, „de uitstroom is hoger gebleken dan de instroom” en de ziekenhuizen kampen met een hoog ziekteverzuim.

‘Strenger beoordelen’

De intensive cares hebben momenteel iets meer dan 900 bedden beschikbaar, waarvan bijna 800 in gebruik zijn. Dat zijn niet alleen coronapatiënten, maar ook mensen met andere ernstige aandoeningen, de zogeheten non-Covid-patiënten. Als het aantal opgenomen patiënten stijgt, kan de capaciteit eerst omhoog naar 1150 bedden, maar dan moeten ziekenhuizen wel „strenger beoordelen welke patiënten wel en welke niet baat hebben bij ic-opname”. Bovendien kan zo’n verhoging niet te lang duren.

Lees ook: Een jaar aan het front: ‘De ic, dat is roofbouw, we kunnen veel, maar tegen een prijs’

Als er genoeg ondersteuning komt, zou de capaciteit verder omhoog kunnen naar 1350 bedden. Dat is vier weken lang vol te houden, schrijven de NVIC en V&VN IC. Als het aantal patiënten die grens overschrijdt, komt ‘code zwart’ in beeld. Dan moeten artsen kiezen welke patiënten nog kunnen worden geholpen en wie niet.