‘Anderhalve meter verdwijnt per 25 september, vanaf dan toegangsbewijs nodig voor horeca en drukke plekken’

Demissionair premier Mark Rutte komt aan voor het catshuisberaad over de coronamaatregelen. © ANP

De regel om anderhalve meter afstand te houden zal per 25 september worden losgelaten. Dan is een coronatoegangsbewijs nodig in de horeca, de culturele sector en op andere plekken waar mensen samenkomen.

Aan mondkapjes in het openbaar vervoer wordt voorlopig nog vastgehouden.

Dat maakt het demissionaire kabinet dinsdag naar verwachting bekend tijdens een persconferentie, melden Haagse bronnen. Horecagelegenheden moeten voorlopig de deuren gesloten houden tussen middernacht en 6 uur ’s morgens, weten ingewijden. Of er meer ruimte komt voor evenementen wordt komende dagen nog besproken. „Het advies blijft wel om afstand te houden en om de basisregels in acht te nemen”, weet een betrokkene.

Experts

Een kernteam van het demissionaire kabinet sprak zondagmiddag in het Catshuis met experts van het Outbreak Management Team (OMT) over nieuwe coronaversoepelingen. Er werd gesproken over afschaffen van de anderhalve meter afstand en of er in plaats daarvan op meer plekken een verplicht coronatoegangsbewijs moet komen. Ook werd er gesproken over de mondkapjesplicht en over de vraag of er meer mogelijk is voor de evenementenbranche en de nachthoreca.

Lees ook: Deze mensen lieten zich na lang twijfelen tóch vaccineren: ’Kreeg huilbuien’

Aanstaande dinsdagavond maken demissionair premier Rutte en coronaminister De Jonge op een persconferentie bekend hoe ver de versoepelingen gaan en of de coronacheckapp vaker getoond moet worden. De versoepelingen en de extra maatregel zouden ingaan op zaterdag 25 september.

Kwetsbaar

Het lijkt er niet op dat het demissionaire kabinet alle coronamaatregelen laat varen. Vrijdag waarschuwde De Jonge nog dat we niet opeens ’off the hook’ zijn. Voor een besluit genomen wordt over opheffing van de mondkapjesplicht, moet bijvoorbeeld goed overwogen worden welke gevolgen dat heeft voor mensen die zich ’extra kwetsbaar voelen’, zei De Jonge in een reactie. Zeker omdat het ook om mensen gaat die soms afhankelijk zijn van het openbaar vervoer.

Lees ook: Ondanks aangekondigde versoepeling: geen dekking reispolis bij code oranje

Bij de meest recente persconferentie zeiden Rutte en De Jonge te hopen dat rond 20 september de anderhalve meter van tafel zou kunnen. Ook de mondkapjesplicht en het thuiswerkadvies zouden dan komen te vervallen. Eerder werd al bekend dat dit op zijn vroegst 25 september zou worden, maar ook die datum is nog niet zeker.