Verstappen bestraft na crash: volgende race 3 plekken naar achteren

Print
Verstappen bestraft na crash: volgende race 3 plekken naar achteren

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Max Verstappen is door de stewards in Monza aangewezen als ‘schuldige’ in de crash met Lewis Hamilton, waardoor beide titelkandidaten uitvielen.

Verstappen krijgt een gridstraf van drie plekken voor de volgende race in Rusland. Ook ontvangt hij twee strafpunten op zijn licentie.

Lees ook: Verstappen vindt dat Hamilton schuldig is aan de botsing

De stewards oordelen dat Verstappen later remde dan Hamilton, maar op geen moment voorbij het voorste wiel van de Brit kwam. Volgens de wedstrijdleiding is de Nederlander dan ook ‘overwegend’ de schuldige. Eerder dit seizoen op Silverstone was het volgens de stewards andersom.

Lees ook: Verstappen, nadat hij met Hamilton in grindbak is beland: ‘Dat krijg je als je geen ruimte laat’

Red Bull: teleurstellend

Het Formule 1-team van Red Bull legt zich neer bij de straf die Max Verstappen heeft gekregen na zijn botsing met Lewis Hamilton in de Grote Prijs van Italië. „We zijn teleurgesteld met de gridstraf van drie plaatsen, maar we accepteren de beslissing van de stewards”, zei teambaas Christian Horner.

De stewards concludeerden na het zien van de beelden en het horen van beide coureurs dat „vooral Verstappen” schuld had aan de aanrijding halverwege de race. „Voor ons gevoel was dit een duidelijk race-incident”, aldus Horner. „Voor beide kanten van het verhaal valt wel iets te zeggen. Uiteindelijk is het frustrerend en teleurstellend dat beide auto’s moesten uitvallen. Zo wilden we de race niet eindigen. Het belangrijkste is dat de halo zijn werk heeft gedaan”, zei de teambaas van Red Bull.

‘Dank aan de halo’

Voorzitter Jean Todt van de internationale autosportfederatie FIA is blij dat enkele jaren geleden de halo is ingevoerd in de Formule 1. De beschermende beugel op de cockpit beschermde Lewis Hamilton zondag bij diens botsing met Max Verstappen.

„Blij dat de halo er was”, schrijft Todt op Twitter bij een foto van een close-up van het incident. Daarop is te zien hoe het achterwiel van de Red Bull-bolide van Verstappen over de cockpit van de Mercedes van Hamilton schuift. De halo voorkwam dat het hoofd van de Brit werd geraakt. De zevenvoudig wereldkampioen klaagde na de botsing wel over wat pijn aan de nek.