Taxi-app Uber moet van rechter chauffeurs in dienst nemen

 © Hollandse Hoogte / ANP

ANP

Taxi-app Uber moet zijn chauffeurs in dienst nemen.

Ze vallen voortaan onder de cao Taxivervoer, zo heeft de rechter bepaald in een zaak die was aangespannen door vakbond FNV. Uber wilde dat de chauffeurs zelfstandigen zouden blijven; FNV sprak van schijnzelfstandigheid.

Modern werkgeversgezag

De rechter vindt dat er sprake is van „modern werkgeversgezag” van Uber en concludeert dat het bedrijf „slechts ‘op papier’ is overeengekomen dat de chauffeurs als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn”. Zo wijzen verschillende functies van de app die Uber gebruikt om chauffeurs in contact te brengen met klanten op een werknemersrelatie. Een chauffeur mag bijvoorbeeld maar een paar ritten weigeren voordat hij door het systeem wordt uitgelogd. Ook is Uber bij klachten van klanten de partij die eenzijdig beslist over de oplossing. Het bedrijf kan onder meer besluiten de overeengekomen ritprijs aan te passen.

Lees ook: ABN AMRO: maaltijdbezorging ook na pandemie populair

FNV noemt de uitspraak een grote overwinning voor de rechten van de chauffeurs. „Het is ook een signaal naar Den Haag dat dit soort constructies illegaal is en dat de wet dus gehandhaafd moet gaan worden”, zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha van de vakbond in een toelichting.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal