Meer evacuaties Costa del Sol op vijfde dag Spaanse bosbranden

Print
Meer evacuaties Costa del Sol op vijfde dag Spaanse bosbranden

Afbeelding: ANP/HH

Lokale autoriteiten in de Spaanse regio Andalusië evacueren nog twee dorpen in de Costa del Sol vanwege de al vijf dagen aanhoudende bosbranden.

Het gaat om Jubrique en Genalguacil, nabij de onder toeristen populaire badplaats Estepona. Eerder in de week waren al zo’n duizend mensen in de regio uit hun woonplaats verdreven door de verstikkende rookwolken die door de bosbranden zijn ontstaan. Een hulpverlener kwam om het leven sinds de branden woensdag ontstonden in het laaggebergte Sierra Bermeja.

De regionale brandweerdienst van Andalusië zei zondag dat momenteel 365 brandweerlieden, ondersteund door 41 vliegtuigen en 25 voertuigen, de bosbranden bestrijden. De regionale milieuchef Carmen Crespo zei vrijdag dat de brand mogelijk opzettelijk is aangestoken. Dat laatste wordt nog onderzocht.

Droogte

Al zeker 6000 hectare aan bosgrond is verwoest door het vuur, melden de lokale autoriteiten. „Er is al jaren niet zo’n bosbrand geweest in Andalusië en misschien wel in heel Spanje”, aldus president van de regio Juanma Moreno.

Het vuur wordt gevoed door hoge temperaturen van boven de 30 graden en aanhoudende droogte in de regio. Vanwege de rookontwikkeling is een belangrijke snelweg in de regio afgesloten.

Lees ook: Nederlanders geëvacueerd om branden in Frankrijk: ’Spullen pakken en wegwezen’