CNV: prima als thuiswerkadvies zou worden versoepeld

Print
CNV: prima als thuiswerkadvies zou worden versoepeld

Afbeelding: Hollandse Hoogte

Het is „prima” als het kabinet besluit om het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te werken te gaan versoepelen, aldus vakbond CNV.

Naar verwachting wordt daar dinsdagavond op de persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge meer over duidelijk. CNV zegt wel dat dan de veiligheid op de werkvloer gegarandeerd moet kunnen worden.

Eenzaamheid

„Na anderhalf jaar thuiswerken willen veel mensen weer naar kantoor. De eenzaamheid onder thuiswerkers is groot. Veel thuiswerkers snakken naar het praatje aan de koffieautomaat. Belangrijk dat mensen weer naar kantoor kunnen om hun collega’s te zien”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin in een verklaring.

Lees ook: Coronacrisis als bron van conflicten op het werk: ‘Sneller ruzie met de baas’

Uit onderzoek van CNV afgelopen zomer bleek dat bij één op de vijf thuiswerkers de kantoorplek niet coronaproof is ingericht. „We roepen werkgevers op om de veiligheid op kantoor wel te garanderen. Werknemers die zich niet veilig voelen op de werkvloer, moeten zich vrij voelen om thuis te blijven werken”, aldus Fortuin.

Vakbond FNV stelt dat de positie van werknemers versterkt moet worden in afspraken met werkgevers over thuiswerken. „Werkgevers moeten niet louter alleen meer bepalen waar iemand werkt. Dergelijke afspraken moeten in goed overleg gemaakt worden”, aldus een woordvoerder van FNV.

Kantoor

Volgens verzekeraar Interpolis ontstaan er vaker conflicten over de terugkeer naar kantoor omdat thuiswerken straks mogelijk niet meer de norm is. Onderzoeksbureau Aon, dat ook adviezen op gezondheidsgebied aan bedrijven geeft, zegt dat veel werkgevers nog worstelen met de vraag hoe zij de terugkeer naar kantoor willen inrichten. De grootste uitdaging is daarbij volgens Aon hoe het welzijn van werknemers kan worden verbeterd, zowel fysiek als mentaal.

Uit Duits onderzoek komt naar voren dat de meeste mensen die thuiswerken dit graag willen blijven doen na de pandemie. Dat heeft onder meer te maken met reistijd naar kantoor en de verhouding tussen werk en privéleven.