Wapen in huis? Gemeente Vaals doet mee aan inleveractie

Print
Wapen in huis? Gemeente Vaals doet mee aan inleveractie

De opbrengst van een vergelijkbare actie in Heerlen. Afbeelding: Peter Schols

Vaals / Vijlen / Lemiers / Camerig / Holset / Mamelis -

De gemeente Vaals doet van 11 tot en met 17 oktober mee aan de landelijke inleveractie van wapens.

Iedereen kan dan straffeloos zijn wapen inleveren. „Daarmee dragen we met z’n allen bij aan het veiliger maken van de samenleving”, is de gedachte.

„Wapenbezit neemt vooral onder de jeugd en jongvolwassenen de laatste jaren toe. Dat is een zorgelijke ontwikkeling”, aldus de woordvoerder. Veel jongeren staan volgens de zegspersoon onvoldoende stil bij de gevolgen van hun gedrag. „Ze denken dat het stoer is een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen als ze aangevallen worden.”

Lees ook: Jager die Jürgen Conings vond onder vuur: probeerde hij het machinepistool van de militair te stelen?

Volgens de woordvoerder bieden wapens slechts schijnveiligheid. „Met een wapen op zak ga je minder snel een ruzie uit de weg. Je voelt je zelfverzekerder. In hoogoplopende ruzies leidt wapenbezit eerder tot het gebruik van een wapen.”

Anoniem

„Het inleveren van messen en slag- of stootwapens gebeurt anoniem. Er is dus geen risico op een straf voor wapenbezit.” Deze kunnen worden ingeleverd op het politiebureau in Valkenburg (Nieuweweg 24). Het inleveren van een vuurwapen, munitie of explosieven kan alleen op afspraak. De politie komt dan in burgerkleding langs om het op te halen.

„In principe word je niet vervolgd, omdat je deze wapens thuis had liggen. Wel voert de politie onderzoek uit om te bepalen of het vuurwapen gebruikt is bij een misdrijf. In dat geval kun je alsnog als verdachte aangemerkt worden.”

Een afspraak maken met de politie kan telefonisch op 0900-8844.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee