Coronapas mogelijk ook in Vlaanderen breder ingezet

Print
Coronapas mogelijk ook in Vlaanderen breder ingezet

Afbeelding: De Telegraaf

Nu Nederland ook bij meer gelegenheden om een coronapas gaat vragen, gaat ook Vlaanderen om. De Vlaamse regering was lang fel tegen zulke toegangseisen, maar heeft zich bedacht.

„Tijdelijk kan de coronapas ons een dienst bewijzen”, zegt de Vlaamse minister-president Jan Jambon tegen de krant De Morgen. Ook al wil „natuurlijk iedereen een samenleving zonder pasjes” en vond hij lang dat de succesvolle Vlaamse vaccinatiecampagne eigenlijk afdoende moest zijn. Jambon wilde er tot dusver hooguit over nadenken bezoekers van grote evenementen te vragen om een bewijs van bescherming door inenting of eerdere genezing of van een negatieve coronatest.

Maar Nederland gaat volgens Haagse bronnen vanaf 25 september een coronapas vragen in café, restaurant, concertzaal en theater. Het gewest Brussel, waar het inenten veel minder voorspoedig verloopt dan in Vlaanderen, volgt hoogstwaarschijnlijk een week later met soortgelijke maatregelen. Daardoor dreigt Vlaanderen in de knel te komen. Zo kan de horeca rond Brussel en langs de grens met Nederland mogelijk veel bezoekers verwachten die uitwijken omdat ze niet zijn gevaccineerd.

Vrijdag buigen de verschillende Belgische regeringen zich samen over onder meer het gebruik van het coronatoegangsbewijs. Ook in Wallonië, dat vaak naar Frankrijk kijkt, gaan stemmen op om vaker om de pas te gaan vragen. Frankrijk liep voorop met de toegangseisen en zag de animo voor het coronavaccin flink toenemen.