Landsadvocaat bepleit intrekken vergunningen van boeren

Print
Landsadvocaat bepleit intrekken vergunningen van boeren

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Om de stikstofcrisis aan te pakken, is het „onontkoombaar om ook al direct in te zetten op niet-vrijwillige beëindiging” van vergunningen van boerderijen die dichtbij een beschermd natuurgebied liggen.

Dat heeft de landsadvocaat geschreven in een advies aan het ministerie van Landbouw, bevestigt het departement na berichtgeving van het AD.

Lees ook: Landbouweconoom: ‘De boer is niet plots geradicaliseerd, elke twintig jaar halveert het aantal bedrijven’

Eerder lekten al twee voorstellen uit van het kabinet om de stikstofcrisis op lange termijn aan te pakken. Die twee ‘varianten’ zijn naar verluidt voor advies bij een aantal instanties voorgelegd, waaronder de landsadvocaat.

Laatste redmiddel

In de varianten wordt het onteigenen van boeren als optie besproken, „maar daarbij wordt gewezen op de ingrijpende gevolgen daarvan, en op het feit dat onteigeningen tot langdurige procedures aanleiding kunnen geven”, zegt de landsadvocaat. „Maar vanuit juridisch perspectief kan dat geen reden zijn om die instrumenten niet in te zetten.”

Lees ook: Boeren over plannen onteigening: ‘Dit zijn Russische praktijken’

De landsadvocaat, die de staat in juridische procedures bijstaat, schrijft verder dat het intrekken van een vergunning sneller soelaas kan bieden dan het onteigenen van boeren. Onteigening kan jaren duren, maar „met intrekking kan snel een effectief resultaat worden bereikt: minder depositie”. Met die term wordt stikstof bedoeld die neerkomt op de natuur.

Het ministerie van Landbouw neemt het advies voor kennisgeving aan. Het departement benadrukt dat vrijwilligheid altijd het uitgangspunt zal zijn, maar dat dwang vooral als laatste redmiddel niet wordt uitgesloten.