Extra geld voor gemeenten voor handhaving coronatoegangsbewijzen

2021-09-14 Persconferentie Mark Rutte en Hugo de Jonge. © De Limburger

Het kabinet maakt geld vrij voor gemeenten zodat zij extra toezichthouders kunnen aannemen voor de handhaving van de coronatoegangsbewijzen.

Redactie

Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdag bekend. Vanaf 25 september zijn coronatoegangsbewijzen nodig om toegang te krijgen tot de horeca, theaters, festivals en professionele sportwedstrijden.

Bedrijven en organisaties worden zelf verantwoordelijk dat zij klanten en bezoekers controleren op een coronapas. Gemeenten krijgen volgens Rutte met het geld „extra handjes” om te controleren of dit ook goed gebeurt. Hij waarschuwde dat cafés gesloten kunnen worden als ze niet goed controleren op de coronatoegangsbewijzen.

Hoeveel geld gemeenten krijgen, maakte de premier niet bekend. Mensen krijgen een bewijs als ze zijn gevaccineerd, hersteld van corona of zich hebben laten testen. Het testen blijft gratis, kondigde het kabinet aan. De horeca blijft gesloten tussen middernacht en 06.00 uur.

Anderhalve meter afstand vervalt

De verplichte 1,5 meter afstandsregel komt per 25 september te vervallen. „We zijn er bijna aan gewend geraakt en toch ook niet”, zei Rutte over de afstandsregel die niet meer als verplichting zal gelden. Wel blijft de oproep om ’elkaar de ruimte te geven’.

Ook mag de horeca op maximale capaciteit open, al geldt nog wel een sluitingstijd van 00.00 uur tot 06.00 uur. Voor evenementen buiten geldt geen limiet meer op het aantal bezoekers en die mogen door tot na middernacht, maar de bar moet wel dicht na 00.00 uur.

Coronatoegangsbewijs

Wel zijn er voorwaarden verbonden aan de heropening van de samenleving. In alle horeca (behalve afhaalrestaurants), evenementen (festivals, optredens, feest en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) is alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar.

Lees ook: Horecaondernemers in Limburg kunnen en willen coronaregels niet handhaven: ‘Ben horecaman, geen politieman’

Ondernemers aan zet

Dit geldt voor binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd. „Uiteraard is het aan de ondernemers zelf om werk te maken van de controles”, aldus Rutte. Wel krijgen gemeenten extra geld voor handhavers om te controleren of ondernemers om een bewijs vragen. „Cafés lopen daarbij bijvoorbeeld een risico om gesloten te worden.”

Volgens het kabinet, dat advies vroeg bij het Outbreak Management Team (OMT), is dit -naast de vele vaccinaties die zijn gezet- nodig om het risico op besmetting zo laag mogelijk te houden en tegelijkertijd grote groepen bijeen te laten komen. Eerder werd nog gehoopt dat alleen bij groepen boven de 75 een toegangsbewijs te vragen, maar de risico’s die daaraan verbonden zijn, zijn volgens Rutte ’te groot’. Volgens Rutte is het coronatestbewijs een ’tijdelijke maatregel’. „Het is niet de bedoeling dat dit woord een eigen Wikipediapagina krijgt”, zei de premier.

Extra maatregelen bij hoge zorgdruk

Wel zijn er versoepelingen in de quarantainemaatregelen voor reizen naar Nederland. Zo hoeven gevaccineerde reizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden niet meer in quarantaine.

Mocht het aantal opnames in het ziekenhuis en op de IC voor langere tijd laag zijn, dan zal het kabinet een deel van de huidige maatregelen laten vervallen. Als blijkt dat er in korte tijd veel mensen in het ziekenhuis of op de IC moeten worden opgenomen dan kan dat betekenen dat er extra maatregelen komen, waarschuwen de bewindslieden. Volgens De Jonge is ’de rek eruit’ in de zorg en zijn de maatregelen bedoeld om de werklast beheersbaar te houden.

Om kwetsbare patiënten in de zorg te beschermen voor ongevaccineerde zorgmedewerkers, mogen zorgwerkgevers vastleggen of werknemers zijn gevaccineerd. Dit geldt alleen voor de zorgsector en niet in andere sectoren. Wel mogen werkgevers aan hun personeel vragen stellen of zij de prikken hebben gehad.

Ongevaccineerden vaker in het ziekenhuis

De Jonge noemt het ’wel of niet vaccineren een eigen keuze’. Maar: „Wel vaccineren is een verstandige keuze”, zei de bewindsman. Hij wijst op ziekenhuiscijfers, waaruit blijkt dat vooral ongevaccineerden bij een besmetting de laatste maanden in het ziekenhuis terecht zijn gekomen.

Als die groep ongevaccineerden de komende tijd vaak besmet raakt, dreigt opnieuw overbelasting van de zorg. „De vrijheid van een kleine groep die zich niet heeft laten vaccineren beperkt de vrijheid van de grote groep die zich wel heeft laten vaccineren”, stelt De Jonge. Hij kondigde ook aan dat een derde coronaprik voor mensen met een zeer ernstige immuunstoornis tot de mogelijkheden gaat behoren.

Later deze week debatteert de Tweede Kamer met betrokken bewindslieden over de veranderingen.

Dit zijn de versoepelingen en restricties op een rij

Tijdens de persconferentie dinsdag liet het demissionaire kabinet weten dat onder meer de anderhalvemeterregel verdwijnt uit de horeca, theaters, concertzalen en bioscopen. Ook mag de nachthoreca weer van start. Een overzicht van de versoepelingen en coronamaatregelen vanaf 25 september.

* Per 25 september verdwijnt de anderhalvemetersamenleving. Daar staat de invoering van de coronapas tegenover. Wie toegang wil krijgen tot horeca, sportwedstrijd, concert of theater moet kunnen laten zien dat hij gevaccineerd, hersteld of negatief getest is. Coronatests blijven gratis voor mensen zonder herstel- of vaccinatiebewijs.

* De nachthoreca, zoals discotheken en clubs, mogen vanaf 25 september weer bezoekers ontvangen tussen 6 uur ’s morgens en 12 uur ’s nachts. De zitplaatsverplichting vervalt.

* Voor meerdaagse festivals moeten bezoekers elke dag opnieuw een verse QR-code laten zien. Dat betekent voor wie niet is gevaccineerd: tussentijds testen.

* Grote overdekte evenementenlocaties, zoals Ahoy en Ziggo Dome, moeten voorlopig nog draaien op driekwart van hun capaciteit.

* Ook voor het onderwijs gaan versoepelingen gelden. Zo hoeven straks niet meer hele klassen naar huis nadat er bij één van de leerlingen een besmetting is vastgesteld. Mondkapjes in de gangen hoeven ook niet meer. Wel blijft het advies om bijvoorbeeld twee keer per week een zelftest te doen. Studenten kunnen gebruik blijven maken van zelftesten die de instelling verstrekt.

* Mondkapjesplicht vervalt op stations en perrons. Wel blijft de maatregel nog gelden in het openbaar vervoer. Ook moeten reizigers op luchthavens een mondkapje op na de securitycheck en eventueel op andere plekken die het vliegveld zelf aanwijst.

* Nieuw thuiswerkadvies: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.

* In de zorg wordt het toegestaan voor werkgevers om vast te leggen of personeel is gevaccineerd tegen het coronavirus. In andere sectoren mag dit niet worden geregistreerd, maar wel gevraagd. Werknemers hoeven dan geen antwoord te geven. Het kabinet gaat wel „verkennen” of werkgevers een coronatoegangsbewijs van hun werknemer kunnen vragen. Nu kan dat niet volgens de wet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

* Mensen met een zeer ernstige immuunstoornis kunnen een derde coronaprik krijgen. Deze groep krijgt vanaf oktober een uitnodiging voor een derde prik van hun behandelend arts.

* Gevaccineerde reizigers die terugkeren uit landen waar een zeer hoog risico geldt om besmet te raken met het coronavirus, hoeven vanaf 22 september niet meer in quarantaine.

* Kabinet neemt begin november nieuw besluit over de coronamaatregelen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal