Overstroming van de Maas in 1740: het hele Maas- en Rijngebied werd getroffen door het smelten van gevallen sneeuw

Print
Overstroming van de Maas in 1740: het hele Maas- en Rijngebied werd getroffen door het smelten van gevallen sneeuw

Hoogwater aan de Sint Servaasbrug in Maastricht in 1926. Afbeelding: archief Martin van der Weerden

Heerlen / Hoensbroek / Kerkrade / Eygelshoven / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Brunssum -

In de rubriek Van Nul tot Nu gaat Martin van der Weerden in op de veelzijdige historie van deze regio. Ditmaal over de overstroming van de Maas in 1740.

Problemen met te veel water zijn van alle tijden. Sinds mensenheugenis is de Maas een lastige buurman, die naast welvaart ook regelmatig gevaren met zich mee brengt.

Berucht was de hoge waterstand van december 1740. In het hele Maas- en Rijngebied ontstonden ernstige problemen ‘door ’t smelten van de ontzaggelijk groote massa gevallene sneeuw’. Dit was de achtste ernstige overstroming binnen een eeuw. Onder andere Keulen, Luik en Hoei werden ernstig getroffen.

Ooggetuige

Een ooggetuige, A. Collette, Luikse vice-hoogschout te Maastricht, heeft ons aantekeningen in handschrift nagelaten. ‘Den 13 December wesende St-Lucia dagh is de Maese soo hoogh geweest dat de geheele Bosstraat, van de poorte af tot aen het huijs genaemt den dobbelen arent, vol waeter stond.’ Beschreven wordt hoe mensen niet meer uit hun huizen konden komen zonder bootjes. Koeien en paarden konden met moeite uit hun ondergelopen stallen worden gered.

Het water stond zelfs ‘9 duijmen hooger’ dan de vorige watersnood van 1726. De oude duim gaf niet de lengte van een duim, maar de breedte weer en was ongeveer 2,5 centimeter. Het stond in 1740 dus 22,5 centimeter hoger dan in 1726. Vanaf midden december zakte het water enigszins, maar door aanhoudende regenval steeg het water weer en moesten de mensen met bootjes naar de kerstmis gaan. Ook toen al had je ramptoerisme. Wyck, Scharn en omstreken stonden volledig blank. Met duizenden verdrongen de Maastrichtenaren zich op de stadswallen om de ellende daar te kunnen bekijken.

Herstel

Pas vanaf 14 januari begon het water geleidelijk te zakken en kon de schade opgenomen worden. Naast de aanzienlijke vernielingen in de stad bleek de weg naar Scharn weggespoeld te zijn. Herstel kostte het stadsbestuur 1.300 guldens aan manuren en 600 karren vol hout. De aarden stadsomwalling was gedeeltelijk ingezakt.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen