Derde coronaprik voor mensen met een zeer ernstige immuunstoornis

Print
Derde coronaprik voor mensen met een zeer ernstige immuunstoornis

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Mensen met een zeer ernstige immuunstoornis kunnen een derde coronaprik krijgen.

Het kabinet volgt daarmee het advies op van de Gezondheidsraad. Mensen met zo’n afweerstoornis krijgen vanaf oktober een uitnodiging voor een derde prik van hun behandelend arts, maakte het kabinet dinsdag bekend.

Lees ook: Gezondheidsraad: Geef extra vaccin aan patiënten met een ernstige afweerstoornis

Het gaat volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) om ongeveer 200.000 tot 400.000 patiënten. Zij kunnen de prik halen op een GGD-priklocatie. Zo’n extra prik kan bij deze groep mensen zorgen voor een betere afweerrespons, aldus het kabinet.

Het RIVM heeft in overleg met medisch specialisten besloten welke patiënten in aanmerking komen voor een extra prik tegen het coronavirus.

Paraat

De Jonge zei verder dat er geen ‘boosterprik’ komt voor andere mensen. Ook niet voor ouderen zoals in sommige landen gebeurt. Volgens de bewindsman is dat niet nodig omdat de vaccins heel effectief zijn. Als het toch nodig mocht zijn „staan de GGD en het RIVM paraat voor een boostercampagne”.

De vaccins zijn 95 procent effectief in het voorkomen dat mensen in een ziekenhuis belanden, en 97 procent in het voorkomen van opname op een intensive care.