Gommers: kabinet kiest voor meest risicovolle scenario

Print
Gommers: kabinet kiest voor meest risicovolle scenario

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Het kabinet heeft met het versoepelen van de coronamaatregelen in verschillende sectoren gekozen voor het „meest risicovolle scenario”, stelt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers.

„Rutte zegt dat hij stuurt op het beheersbaar houden van de zorg, maar hij heeft gekozen voor het scenario met de meeste risico’s. Dat spreekt elkaar tegen.”

Lees ook: Extra geld voor gemeenten voor handhaving coronatoegangsbewijzen

De ic-arts is ook lid van het Outbreak Management Team en dat had het kabinet drie niveaus van versoepelingen voorgesteld. In het eerste scenario zou er niets veranderen, aldus Gommers. In het tweede zou er beperkt worden versoepeld, met inzet van het coronatoegangsbewijs. „Maar in dat scenario zouden bijvoorbeeld festivals nog niet mogen.” In het derde scenario zou er in meer sectoren worden versoepeld, ook met gebruik van het toegangsbewijs. Dat laatste heeft het kabinet dinsdagavond aangekondigd.

Gek

„In het tweede scenario versoepel je ook, zo laat je bijvoorbeeld ook de 1,5 meterregel los”, aldus Gommers. „Maar je opent minder sectoren tegelijk, waardoor je beter kunt bekijken of het goed gaat voordat je verder gaat.” Hij vindt het gek dat demissionair premier Mark Rutte „benadrukt hoe belangrijk hij het vindt dat we de zorg kunnen leveren voor iedereen, terwijl hij nu wel meer risico neemt.”

Lees ook: Horecabranche: opening clubs tot middernacht verandert niets

De zorg kan weer overbelast raken als er te veel mensen tegelijk in het ziekenhuis belanden, stelde ook de bewindslieden dinsdagavond. Gommers vindt dat het kabinet daarover duidelijker afspraken had moeten maken met zorgmedewerkers. „Als het onverhoopt misgaat in de ziekenhuizen, zal de zorg weer moeten leveren. Terwijl de rek er eigenlijk al uit is. Zet daar dan wat tegenover als kabinet. Spreek bijvoorbeeld af dat er een toeslag komt als er weer moet worden opgeschaald. Zorgmedewerkers staan nu onder extra spanning, omdat mensen weer moeten gaan feesten.”