Unmute Us: versoepelde regels onbegrijpelijk en niet uit te leggen

Print
Unmute Us: versoepelde regels onbegrijpelijk en niet uit te leggen

Afbeelding: Harry Heuts

Sittard -

Unmute Us noemt de versoepelde coronamaatregelen onbegrijpelijk. Initiatiefnemer Jasper Goossen van de protestbeweging, een vertegenwoordiger van organisatoren en werknemers uit de evenementen- en festivalsector, zegt dat de maatregelen ‘niet uit te leggen zijn’. In Amsterdam is het Amsterdam Music Festival geannuleerd.

Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge werd duidelijk dat meerdaagse festivals en evenementen weer door mogen gaan. Wel komt er een coronatoegangspas en geldt er nog altijd een maximale sluitingstijd voor horeca, ook op evenementen die juist geen eindtijd meer hoeven te hanteren.

Rechter

„Wat ik gehoord heb is eigenlijk nog krommer dan wat er eerder al naar buiten kwam”, zegt Goossen. „Een feestje overdag mag wel en ‘s nachts niet. Waarom? Vanwege de grotere kans op overmatig alcoholgebruik? Dat gebeurt bij sportevenementen ook en daarvan is ook niet aangetoond dat er meer besmettingen ontstaan. We beraden ons op vervolgstappen. Ik denk dat we serieus gaan overwegen om de gang naar de rechter te wagen”, aldus Goossen.

Lees ook: Unmute-protest in Maastricht: ‘Als we nú niet open kunnen, wanneer dan wel?’

Dance

Concertorganisator ALDA trok na de toespraak van Rutte de stekker uit het Amsterdam Music Festival (AMF), dat wordt beschouwd als het hoogtepunt van Amsterdam Dance Event (ADE). „Dat AMF niet doorgaat, wil niet zeggen dat daarmee heel het Amsterdam Dance Event van de baan is”, beklemtoont de zegsman. „AMF is een onderdeel van ADE. Het is buitengewoon vervelend voor organisator ALDA dat zij deze beslissing hebben moeten nemen. Met de nu aangekondigde maatregelen zien wij nog zeker mogelijkheden om een ADE te organiseren en wij gaan nu met de gemeente inventariseren hoe we daar vorm aan kunnen geven.”

Normaal wordt AMF in de Johan Cruyff Arena bezocht door zo’n 35.000 mensen. „Het is bizar”, stelt organisator Allan Hardenberg. „Overal in de wereld en in Europa vinden alweer festivals plaats zoals vroeger: in Amerika, Engeland, Duitsland, België, Roemenië. Alleen hier in Nederland blijft de overheid ons maar dooie mussen voorhouden. Ze weten verrot goed dat festivals met 75 procent bezetting niet haalbaar zijn.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen