Pas op: oplichters sturen nepmailtjes vanuit ‘de overheid’

 © Getty Images/Cavan Images RF

Een nieuwe kopie aanleveren van je identiteitsbewijs voor MijnOverheid? Pas op, er gaan de laatste tijd veel valse e-mails rond die zogenaamd van de digitale overheidsdienst zouden zijn.

De waarschuwing komt van de Fraudehelpdesk.

In de mails staat dat het legitimatiebewijs uit je dossier niet meer geldig zou zijn. Je wordt verzocht een nieuwe kopie aan te leveren. Onderwerp van de mail is ’Basisregistratie Personen (BRP) van de Nederlandse gemeenten’.

Bsn-nummer

De Fraudehelpdesk stipt aan dat overheidspartijen en banken je nooit een dergelijk verzoek via de mail zullen sturen. Je moet nooit een kopie van je identiteitsbewijs of paspoort opsturen. Als dat al nodig is, maak dan in ieder geval het BSN-nummer onleesbaar.

Lees ook: Cybercrime is groeiend probleem: de digitale snelweg als breekijzer

Je burgerservicenummer (BSN) kan namelijk door criminelen worden misbruikt om identiteitsfraude te plegen.

Aankopen

Zo kunnen er bankrekeningen mee worden geopend om aankopen op krediet te doen of crimineel geld naar door te sluizen, aldus centraal meldpunt meld.nl. Ook kunnen er met deze gegevens met jouw identiteit online spullen worden besteld, fake accounts worden gemaakt of overeenkomsten op jouw naam worden gesloten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal