De lijst invloedrijkste personen van Time Magazine telt drie Nederlanders: twee van hen zijn Limburgers

Print
De lijst invloedrijkste personen van Time Magazine telt drie Nederlanders: twee van hen zijn Limburgers

Roger Cox. Afbeelding: Luc Lodder

Heerlen / Hoensbroek / Lemiers -

Op de lijst met invloedrijkste personen van het gezaghebbende Amerikaans blad Time Magazine staan drie Nederlanders. Twee van hen zijn Limburgers.

Tussen de namen van Elon Musk, Mario Draghi, Donald Trump en Aleksej Navalni staan ook Eurocommissaris Frans Timmermans (geboren in Maastricht, maar vooral bekend als Heerlenaar) en Roger Cox uit Lemiers, de advocaat die met Milieudefensie de klimaatzaak tegen Shell won, en eerder datzelfde deed in de klimaatzaak van Urgenda.

De derde naam op de internationale lijst is klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI. Hij is een Rotterdammer.

Fantastisch

Milieudefensie noemt de vermelding van Roger Cox welverdiend. „Het was zeker geen uitgemaakte zaak dat we Shell aansprakelijk konden stellen voor het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. Het is fantastisch dat hij met ons deze stap heeft durven zetten en we hopen nog lang met hem samen te kunnen werken.”

Lees ook: Roger Cox uit Lemiers, ‘advocaat van de aarde’, kwam als kind al in opstand tegen de zeehondenjacht

De lijst invloedrijkste personen van Time Magazine telt drie Nederlanders: twee van hen zijn Limburgers
Frans Timmermans. Foto: EPA

De Amerikaanse voormalige vicepresident Al Gore heeft voor Time Magazine een kort stuk geschreven over Cox. Hij noemt de zaak van Cox een kantelpunt in de geschiedenis van de klimaatcrisis.

Erkenning

Timmermans, die vicevoorzitter is van het dagelijks EU-bestuur en verantwoordelijk voor klimaatbeleid, bedankt TIME Magazine „voor de erkenning van Europa’s leidende rol in de strijd tegen de klimaatcrisis”. Hij waarschuwt: „We moeten snel overgaan van woorden naar daden. Alleen dan kan de mensheid leren leven binnen de grenzen van de planeet. Een gezonde, groene toekomst voor iedereen is mogelijk als we allemaal samenwerken: regeringen, middenveld, bedrijfsleven, en burgers. Het is de hoogste tijd!”

Harry & Meghan

De Time 100 is een jaarlijkse lijst van Time Magazine waarin het de honderd meest invloedrijke personen van dat moment beschrijft. Zo staat Taliban-oprichter Abdul Ghani Baradar op de lijst, maar ook de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan, evenals zangeres Billie Eilish. De lijst is niet alleen bedoeld om goede invloed aan te geven.