YouTube mocht filmpjes met toespraak Baudet verwijderen

Thierry Baudet. © Hollandse Hoogte / ANP

YouTube mocht twee filmpjes weghalen waarin Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FVD), over de coronacrisis spreekt. De video’s hoeven daarom niet terug online te worden gezet. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

Forum voor Democratie uploadde de eerste video op 17 maart. Baudet hield toen een campagnebijeenkomst in Diemen, op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Tijdens zijn toespraak bekritiseerde hij onder meer het coronabeleid van het kabinet.

De partij plaatste een ander filmpje op 3 juni. Daarin is te zien hoe Baudet zich tijdens een debat in de Tweede Kamer uitspreekt tegen de coronamaatregelen. Hij hekelt de lockdown, mondkapjes en de 1,5 meterregel. Ook noemt hij het coronavirus „een griepvariatie”. De toegelaten coronavaccins zijn volgens Baudet „experimentele injecties”, terwijl het niet erkende dierenontwormingsmiddel ivermectine in zijn ogen een „prima” middel is.

Schorsing

YouTube verwijderde het tweede filmpje op 15 juni. Het videoplatform vond het in strijd met de regels rond informatie over het coronavirus. Het eerste filmpje, uit Diemen, werd op 29 juni gedeletet van het platform. Bovendien kreeg FVD toen een tijdelijke schorsing. De partij kon via het account een week lang geen filmpjes plaatsen, geen berichten posten en geen livestreams tonen.

Lees ook: Henk Offermans verdient alle lof voor zijn durf om Baudet openlijk te confronteren met zijn eigen morele lat

Forum voor Democratie tekende bij YouTube bezwaar aan tegen de verwijderingen en de schorsing, maar het bedrijf wees het protest af. Daarom stapte de partij naar de rechter. FVD vindt dat YouTube zich schuldig heeft gemaakt aan „een ontoelaatbare inmenging in de uitingsvrijheid”.

Eigen beleid

Daar ging de rechter niet in mee. YouTube mag zijn eigen coronabeleid bepalen, Forum heeft die regels overtreden en daarom was verwijdering en schorsing redelijk. YouTube is niet verplicht om Forum voor Democratie de gelegenheid te geven zijn achterban te bereiken, aldus de rechtbank.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal