Sporttribunaal CAS handhaaft dopingschorsing oud-coach Sifan Hassan

Print
Sporttribunaal CAS handhaaft dopingschorsing oud-coach Sifan Hassan

Alberto Salazar. Afbeelding: AFP

Het internationaal sporttribunaal CAS handhaaft de schorsing voor vier jaar van atletiekcoach Alberto Salazar. De 63-jarige Amerikaan, in het verleden de coach van onder anderen de Nederlandse atlete Sifan Hassan en de Brit Mo Farah, werd in 2019 geschorst door het Amerikaanse antidopingagentschap Usada.

Dat agentschap oordeelde na jarenlang onderzoek en op basis van tientallen getuigenissen dat Salazar en arts Jeffrey Brown, die nauw samenwerkten op een trainingscentrum in Oregon, diverse dopingregels hebben overtreden. Het duo zocht volgens Usada voortdurend de grenzen op om hun atleten beter te maken. Brown en Salazar zouden hebben gehandeld in verboden stoffen, waaronder testosteron. Ze werden beiden voor vier jaar geschorst. Sportkledingfabrikant Nike, financier van het trainingscentrum, zette het project voor topatleten in Oregon daarop stop.

Salazar en Brown gingen bij het CAS in beroep tegen hun schorsing, maar het sporttribunaal handhaaft de straf. Volgens het CAS is er overigens geen enkel bewijs dat sporters die betrokken waren bij het Oregon-project zich schuldig hebben gemaakt aan overtreding van het dopingreglement.

Hassan (28) trainde tussen 2016 en 2019 onder Salazar in de VS. „Die verdenkingen zijn van zes jaar geleden, toen was ik nog niet eens begonnen met hardlopen”, zei de Nederlandse atlete tijdens de WK van 2019 in Doha, nadat Salazar was geschorst. „Ik kan elke avond rustig slapen, omdat ik weet dat ik mijn sport eerlijk bedrijf.” Hassan veroverde deze zomer op de Olympische Spelen van Tokio goud op de 5000 en 10.000 meter en brons op de 1500 meter.

Eerder dit jaar werd Salazar door het Amerikaanse centrum voor veilige sport (SafeSport) levenslang geschorst, wegens emotioneel en fysiek misbruik van sporters. Vrouwelijke lopers uit het Oregon-project hadden Salazar daarvan beschuldigd.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu