Aanklagers bij begin proces rond ‘dieselgate’: topman Volkswagen wist al langer van gesjoemel

Print
Aanklagers bij begin proces rond ‘dieselgate’: topman Volkswagen wist al langer van gesjoemel

Oud-Volkswagentopman Martin Winterkorn. Afbeelding: EPA

Op het moment dat het dieselschandaal bij Volkswagen aan het licht kwam, was toenmalig topman Martin Winterkorn al enige tijd op de hoogte van manipulaties met emissietesten bij de autoproducent.

Dat stellen aanklagers in het proces tegen oud-bestuurders en ex-ingenieurs van Volkswagen dat donderdag begon. De vier worden onder meer verdacht van medeplichtigheid aan fraude en bedrog.

Volkswagen gaf in september 2015 toe dat het bedrijf met behulp van illegale software vals had gespeeld bij emissietesten. Daardoor leken miljoenen dieselauto’s minder vervuilend dan ze waren. De leiding van Volkswagen zou in eerste instantie geprobeerd hebben het schandaal stil te houden.

Lees ook: Dieselgate: voormalige topbestuurders Volkswagen moeten 288 miljoen euro ophoesten

Uit een test in 2014 zou al naar voren zijn gekomen dat de auto’s van Volkswagen de toegestane grenswaarde voor stikstofoxiden met een factor 15 tot 35 zou hebben overschreden. Dit zou ook aan Winterkorn zijn medegedeeld. Evengoed liet de topman na om het gebruik van de sjoemelsoftware stop te zetten. „Hij zag af van openbaarmaking en hoopte de wetsovertredingen te kunnen blijven verzwijgen”, luidde de aanklacht.

Dreigende boetes

Ook in de zomer van 2015 zou er door leidinggevenden van Volkswagen zijn gesproken over de kwestie. Tijdens de bijeenkomst werd onder meer gepraat over de omvang van dreigende boetes in de Verenigde Staten. Volgens de aanklagers waren alle aanwezigen overeengekomen om het bestaan van de sjoemelsoftware, die in testsituaties de emissies manipuleerde, te verzwijgen.

Winterkorn is ook aangeklaagd voor marktmanipulatie vanwege het opzettelijk te laat informeren van beleggers over de financiële gevolgen van de affaire rond sjoemelsoftware. Het proces tegen hem begint later.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen