Kaag treedt af na motie van afkeuring

Print
Kaag treedt af na motie van afkeuring

Afbeelding: Hollandse Hoogte/ANP

Demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) is opgestapt. De D66-leider treedt af als minister omdat een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van afkeuring tegen haar steunt.

Die kreeg ze in de nacht van woensdag op donderdag aan haar broek vanwege de chaotische aftocht van Nederland uit Afghanistan. Het wordt haar vooral aangerekend dat de evacuatieoperatie van ambassadepersoneel en Afghanen die voor Nederland werkten zo rommelig verliep.

Lees ook: CU steunt motie van afkeuring tegen Kaag

Doordat voormalig coalitiepartij CU ook voor de motie van afkeuring stemt, net als de hele oppositie, is er een meerderheid voor. Kaag hoeft niet te vertrekken, maar trekt toch die conclusie. De D66-leider zei zelf begin april, nadat bijna de hele Kamer een motie van afkeuring tegen VVD-leider Mark Rutte steunde, dat dat voor haar reden zou zijn om te vertrekken, in tegenstelling tot wat Rutte deed. Daar lijkt ze nu ook aan te refereren: „In míjn opvatting over democratie en cultuur van ons bestuur moet de minister gaan als het beleid wordt afgekeurd.”

Lees ook: Sigrid Kaag: de Hollandse Hillary Clinton is mikpunt van online haat

Kaag gaat wel door als fractievoorzitter van D66 en als partijleider in de onderhandelingen voor een nieuw kabinet. „Als fractievoorzitter ga ik in de Kamer nog heel veel spreken over bestuurscultuur”, zegt ze.

Lees ook: Rutte over vertrek Kaag: ‘Een groot verlies voor Nederland’

Bijleveld blijft

Overigens steunt een meerderheid van de Kamer ook een motie van afkeuring tegen minister Ank Bijleveld (Defensie). Zij liet voorafgaand aan het debat al weten niet af te willen treden. In de Kamer doet ze er het zwijgen toe.