Belgen hoeven niet meer in café of winkel mondkapje op

Print
Belgen hoeven niet meer in café of winkel mondkapje op

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Horeca- en winkelbezoekers evenals het personeel hoeven in België vanaf 1 oktober geen mondkapje meer te dragen, heeft het Overlegcomité besloten.

Alleen in het openbaar vervoer, op stations en vliegvelden, in zorginstellingen en ook bij niet-medische contactberoepen als de kapper blijft landelijk de mondkapjesplicht die al veertien maanden geldt vooralsnog in stand.

De regio’s mogen echter toch mondkapjes van hun burgers eisen als ze dat vanwege de coronasituatie nodig vinden. Mogelijk blijven de neus- en mondbedekkende maskertjes op drukke plekken in Brussel en Wallonië dan ook nog even in beeld. Vooral in de hoofdstad en in Luik is de vaccinatiegraad onbevredigend en zijn er zorgen over nieuwe uitbraken de komende weken. Temeer omdat steeds meer mensen weer naar kantoor gaan, de scholen en universiteiten zijn begonnen en vanaf 1 oktober na anderhalf jaar ook de nachtclubs weer open mogen.

Coronapas

Voor toegang tot de nachtclub wordt wel een coronapas gevraagd, die aantoont dat de drager Covid-veilig is. Organisatoren van evenementen binnen met meer dan vijfhonderd mensen kunnen kiezen of ze wel of niet gebruikmaken van toegang met een coronacertificaat. Zien ze af van het coronapassysteem dan moeten er mondkapjes op en veilige afstand worden bewaard.

Lees ook: Belgische nachtclubs mogen open, met coronapas

Coronadeskundigen waarschuwen dat de pandemie nog niet voorbij is en een vierde golf deze herfst en winter heel goed mogelijk is, vooral op plekken met een lage vaccinatiegraad. Ze raden mensen aan toch nog een tijdje een kapje te dragen op het werk.