Informateur Remkes: impasse formatie niet doorbroken tijdens heisessie

Informateur Remkes laat weten dat de heisessie niet tot een doorbraak in de formatie heeft geleid. © ANP

Den Haag -

Informateur Johan Remkes heeft zondag op landgoed de Zwaluwenberg laten weten dat de impasse rondom de kabinetsformatie nog steeds niet is doorbroken. „Wij spreken volgende week maandag verder met elkaar.”

Remkes zat zaterdag en zondag met de partijleiders van VVD, D66, CDA en hun secondanten op het afgesloten landgoed om te praten over de formatie. Volgens Remkes heeft het opstappen van ministers Kaag en Bijleveld ’complicerend’ gewerkt op de gesprekken. Toch is er nog ruimte om verder te praten.

Vanwege de Algemene Politieke Beschouwingen na Prinsjesdag duurt het nog een minimaal een week voordat de drie partijen weer om de tafel gaan zitten.

VVD’er Sophie Hermans, Ruttes secondante in de formatie, gaat aankomende dagen voorafgaand aan de algemene politieke beschouwingen praten met partijen uit het „politieke midden” over afspraken voor 2022. In dat jaar zijn volgens hem „grote vraagstukken aan de orde”, waaronder de aanpak van de stikstofcrisis.

 © Robin Utrecht

‘Uitstekende sfeer’

Demissionair premier Mark Rutte laat weten dat de sfeer tijdens de gesprekken „meer dan uitstekend was”. De komende week hoeven we volgens Rutte niet te rekenen op een nieuwe doorbraak. „Dat wordt echt pas zondag over een week.”

Hij erkent ook dat er afgelopen week „echt iets is gebeurd”, maar volgens de premier heeft dat de relaties tussen VVD, D66 en CDA niet verslechterd. Ook de banden met de PvdA en de ChristenUnie, die een rol speelden in het aftreden van Kaag en Bijleveld door de moties tegen hen te steunen, is volgens hem nog goed. „De sfeer is niet verslechterd, maar het heeft wel een impact.”

‘Duiventil’

D66-leider Kaag zegt dat de voorbije politieke week ’onderstreept wat het belang is van een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal, zeker in het politieke midden’. Volgens Kaag is het ’altijd goed om bredere samenwerking’ te hebben. „Ik denk dat vorige week heeft aangetoond hoe belangrijk het is dat het brede politieke midden zich weer kan uitspreken over de inhoudelijke thema’s. Wat we willen doen aan het klimaat en het onderwijs. En het heeft aangetoond dat we snel uit de demissionaire status moeten komen. Het demissionaire kabinet begint natuurlijk een beetje een duiventil te worden.”

Rob Jetten en Sigrid Kaag. © Robin Utrecht

‘Gematigd optimisme’

CDA-voorman Wopke Hoekstra zegt ’met gematigd optimisme’ naar huis te gaan. „Het waren echt goede gesprekken. Maar we zijn nog niet klaar.” Volgens Hoekstra moet er ’heel breed worden gekeken naar draagvlak’ voor plannen die in de begroting van 2022 komen. Deze toenadering tot andere partijen in het kader van de begroting is volgens Hoekstra echter geen aanloop tot een nieuw kabinet met die partijen. „Het zijn echt twee parallelle trajecten.”

‘Idioot’

PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen noemt het „idioot” dat de gesprekken over de formatie zondag of maandag over een week pas weer verdergaan. „We zitten een half jaar na de verkiezingen. Ze hebben twee dagen bij elkaar gezeten en er is nog geen seconde écht onderhandeld. En nu moeten we dus weer een week wachten.” GL-leider Jesse Klaver noemt het uitstel „onverstandig”. Beide politici zeiden dat in het tv-programma Buitenhof.