Demonstratie tegen sluiting Kroondomein Het Loo door koning

 © Hollandse Hoogte / ANP

Apeldoorn -

Enkele tientallen demonstranten voeren zondagmiddag actie op Kroondomein Het Loo (bij Apeldoorn) tegen de afsluiting van het natuurgebied door de koning.

Bron: De Telegraaf

„Dit is geen eigendom van de Kroon, dit is uw eigendom”, zei Floris Müller, voorzitter van de vereniging Republiek. De groep wandelde zondagmiddag het gebied in, ondanks het toegangsverbod.

Tussen 15 september en 15 december is het gebied verboden toegang. „Dat terwijl de koning jaarlijks 4,7 miljoen euro openstellingssubsidie krijgt”, stelde Müller. Onderdeel van die subsidie is dat het bos publiekelijk toegankelijk blijft.

Sinds 15 september is een deel van het Kroondomein zoals gewoonlijk weer voor enige maanden dicht voor het publiek. Demissionair minister van Landbouw Carola Schouten besloot echter onlangs dat de koning het natuurgebied vanaf volgend jaar alle maanden open moet houden, wil hij recht blijven houden op de subsidie.

Picknick

Harry Voss van De Faunabescherming voert al 35 jaar actie tegen de sluiting van het natuurgebied en de jacht die er in het najaar plaats heeft. Hij weet dat er jaarlijks gejaagd wordt. „Het is tijd het natuurgebied open te stellen”, zei hij zondag.

De groep had al aangekondigd op het terrein te willen picknicken. Volgens de gemeente is het houden van een picknick op het landgoed geen probleem, „zolang deelnemers zich aan de regels op het terrein van het Kroondomein houden.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal