Het OLS-gevoel in duizend puzzelstukjes

Print
Het OLS-gevoel in duizend puzzelstukjes

Bert Kok met de puzzel. Afbeelding: Lé Giesen

Vijlen / Lemiers / Vaals / Camerig / Holset / Mamelis / Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem / Eyserheide / Piepert / Eys / Elkenrade / Wijlre / Heijenrath / Mechelen -

Voor Limburgers die het Oud-Limburgs Schuttersfeest de afgelopen twee jaar hebben gemist, heeft het Venlose Akkermansgilde een speciale OLS-puzzel laten maken.

„Het schutterijwezen ligt nu twee jaar stil”, zegt initiatiefnemer Bert Kok, oud-voorzitter van de Venlose schutterij. „We missen de spanning van het schieten en de gezelligheid eromheen.” De puzzel is ontworpen door illustrator Leon Peeters, die eerder dit jaar ook al enkele carnavalspuzzels op de markt bracht om het leed van een jaar zonder vastelaovend iets te verzachten.

Dat gemis heeft Peeters in zijn herkenbare huisstijl treffend verbeeld. Met de puzzel willen de Venlose Akkermannen hun duizenden gildebroeders en -zusters in Nederland en België een hart onder de riem steken.

Het OLS-bestuur reageerde enthousiast op het initiatief. Behalve D’n Um staat ook voorzitter Ger Koopmans op de puzzel afgebeeld, naast een koningspaar. Ook de bielemannen, vendeliers, marketensters, schietbomen, de feesttent en het onvermijdelijke glaasje bier ontbreken niet in de puzzelstukjes.

„Met deze puzzel haal je het echte OLS-gevoel in huis”, meent Kok. Het Akkermansgilde vierde in 2019 zijn 425-jarig bestaan met onder meer een reuzenoptocht. De schutterij trok mee met zijn eigen poppen van Flujas en Guntruud, de stadsstichters. Zij zijn met het Venlose gilde de blikvangers van de tweede legpuzzel die in november uitkomt.

De enige echte OLS-puzzel kost 19,95 euro, exclusief verzendkosten, en is te bestellen via www.akkermansgilde.com.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen