Pfizer en BioNTech: coronavaccin werkt ook bij 5- tot 11-jarigen

 © Hollandse Hoogte / ANP

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech kan ook aan kinderen van 5 tot en met 11 jaar worden toegediend, zeggen de twee bedrijven na klinisch onderzoek.

RedactieBron: ANP

Het vaccin is niet schadelijk voor hun gezondheid en de proefpersonen maakten antilichamen aan, wat betekent dat het vaccin hun afweersysteem traint voor een echte besmetting.

Pfizer en BioNTech maakten de resultaten van de proeven maandag bekend. Bijna 2300 kinderen kregen twee doses van elk 10 microgram van het vaccin. Dat is minder dan bij mensen van 12 jaar en ouder. Zij krijgen 30 microgram per prik. Ondanks de lagere dosis maakten de kinderen van 11 jaar en jonger evenveel antistoffen aan als 16- tot 25-jarigen. Bovendien waren de bijwerkingen mild.

Aanvraag

„Deze onderzoeksresultaten vormen een sterke onderbouwing voor de aanvraag om ons vaccin goed te keuren voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud”, laat Pfizer-topman Albert Bourla in een verklaring weten. Het bedrijf wil de aanvraag dan ook zo snel mogelijk voorleggen aan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), de toezichthouder voor de Europese markt, en aan de Amerikaanse toezichthouder FDA.

Lees ook: Vooral jonge volwassenen laten zich nu prikken tegen corona

Pfizer en BioNTech doen ook al onderzoek naar het effect van het vaccin bij kinderen van 6 maanden tot 5 jaar. Die groep krijgt 3 microgram vaccin per prik, dus een tiende van de dosis die 12-plussers krijgen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal