GGD-medewerkers verdacht van fraude met vaccinatiebewijzen

Print
GGD-medewerkers verdacht van fraude met vaccinatiebewijzen

Beeld ter illustratie. Afbeelding: ANP/HH

Meerdere GGD-medewerkers zijn op non-actief gezet omdat ze mogelijk hebben gefraudeerd met vaccinatiebewijzen. De verdachten zouden op aanvraag valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt, waardoor steeds iemand onterecht over een QR-code kon beschikken, meldt GGD GHOR Nederland. In het belang van het onderzoek wil de organisatie niet zeggen om hoeveel verdachten en welke GGD-regio’s het precies gaat.

„Wij tolereren niet dat medewerkers hun werkzaamheden bij de GGD of in het landelijk callcentrum misbruiken voor het plegen van fraude”, aldus een woordvoerder. De vermoedelijke fraude werd enkele weken geleden ontdekt. „De medewerkers zijn direct op non-actief gesteld en tegen hen is aangifte gedaan bij de politie.”

Onder meer het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland heeft maandag een verdachte van de fraude opgepakt. Of er andere aanhoudingen zijn verricht en wanneer, is niet bekendgemaakt.

Wie bij de GGD komt werken, moet altijd een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen en er moet bovendien een geheimhoudingsverklaring worden ondertekend.