Koning in troonrede: dood Peter R. de Vries nieuw dieptepunt

Print

Video: De Telegraaf

Met de troonrede, het koffertje, de jurk van koningin Máxima en de militaire erewacht is er op Prinsjesdag veel te zien en horen. Toch is de derde dinsdag van september ook dit jaar vanwege de coronamaatregelen soberder dan in normale tijden. Volg hieronder live het verslag vanuit de Hofstad.

Zoals bekend komt er extra geld om de georganiseerde, ondermijnende misdaad tegen te gaan. De schokkende moord op Peter R. de Vries noemde de koning in de troonrede ’een nieuw dieptepunt’.

De koning noemde de stikstofcrisis en de woningmarkt als grote uitdagingen. „Stilstand zou ons land op achterstand zetten”, zei de koning daarover. Zoals eerder al uitlekte zal zeven miljard worden uitgetrokken voor klimaatmaatregelen.

Coronacrisis

De komende tijd staat in het teken van het herstel van mensen die tijdens de coronacrisis in de zorg werken, zowel in de ziekenhuizen als in de verpleegzorg. Daar is een buitengewone prestatie geleverd, benadrukte koning Willem-Alexander in de troonrede. Hij dankte verder alle mensen die een grote bijdrage hebben geleverd tijdens de coronacrisis, zoals de politie, boa’s en militairen die bijsprongen.

„Achter ons ligt een periode die voor een belangrijk deel in het teken stond van corona. Volgend jaar ontstaat ruimte om vooruit te kijken en terug te blikken. Velen rouwen na deze periode om verlies van een geliefde, anderen worstelen met lichamelijke en geestelijke gevolgen van corona. En weer anderen, oud en jong, kregen te maken met eenzaamheid en depressie”, zei de koning.

Lees ook: Prinsjesdag 2021 lijkt makkie voor kabinet, máár: ’Dit is echt een kans voor de Kamer’

Hij prees de vele initiatieven in het land om te helpen en mensen uit hun isolement te halen. Belangrijk is ook dat dit blijft bestaan in de komende fase, aldus de vorst. „Het is positief hoeveel mensen doorwerkten, vaak in moeilijke omstandigheden. Nederland is u dankbaar.”

De koning keek ook verder vooruit: „Hoe zorgen we dat we paraat staan voor een volgende pandemie, daarvoor werkt de regering aan een plan. De tweede vraag is hoe de zorg in de toekomst van hoge kwaliteit blijft.”

Groningen en toeslagenaffaire

De regering heeft de „hand in eigen boezem” gestoken in de troonrede, uitgesproken door koning Willem-Alexander. De afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen „is te lang te stroperig geweest.” En slachtoffers van de toeslagenaffaire is onrecht aangedaan.

Hoera mag weer

Na het uitspreken van de troonrede door de koning mogen de aanwezigen dit jaar weer ’hoera’ roepen. De traditionele drie ’hoera’s’ werden vorig jaar nog als spreekkoor gezien, iets wat vanwege de coronacrisis niet was toegestaan.

Na de troonrede roept de voorzitter van de Eerste Kamer altijd ’Leve de Koning’, gevolgd door een driewerf hoera. Maar vorig jaar moesten de Kamerleden en andere aanwezigen het houden bij een opgestoken hand, en een applaus.

Voordat de koning dinsdag de Grote Kerk betrad, werden de aanwezigen geïnstrueerd hoe ze na de troonrede de traditionele hoera dienen uit te spreken.

Uitgelekt

Een groot deel van de plannen van het demissionaire kabinet voor komend jaar zijn al uitgelekt, eigenlijk net zo’n traditie als het dragen van (hoge) hoedjes, weelderige jurken en chique jacquets.

Lees ook: Toon Prinsjesdag positiever dan in 2020: alle seinen op groen

Het jaarlijks uitspreken van Troonrede gebeurt normaliter in de Ridderzaal, maar is voor het tweede jaar op rij in de Haagse Grote Kerk. Daar is meer ruimte voor de Kamerleden (dit jaar wederom zonder hun partner) en leden van het kabinet (dit jaar alleen de ministers).

Rond 15.00 uur zal minister Hoekstra zijn geitenperkamenten koffertje met daarin de Miljoenennota en begroting in de Tweede Kamer aanbieden en kan eenieder de regeringsplannen voor komend jaar inzien.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu