Milieuclub wil dat rechter BMW en Daimler dwingt om te stoppen met verbrandingsmotoren

Print
Milieuclub wil dat rechter BMW en Daimler dwingt om te stoppen met verbrandingsmotoren

Afbeelding: Getty Images

De Duitse milieugroepering Deutsche Umwelthilfe (DUH) heeft een rechtszaak aangespannen tegen autobouwers BMW en Daimler, moederconcern van Mercedes-Benz.

DUH eist van de autofabrikanten dat ze tegen 2030 stoppen met de productie van auto’s met verbrandingsmotoren, om zo te voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs en de Duitse klimaatwetgeving.

Begin deze maand werd al bekend dat de klimaatclub met een rechtszaak dreigde. De aanklacht werd maandag ingediend bij de rechtbanken in München en Stuttgart, aldus DUH dinsdag. Er wordt nog gewerkt aan een zaak tegen het Duitse olie- en gasbedrijf Wintershall Dea. Ook tegen Volkswagen kan een zaak worden aangespannen.

Lees ook: Autobouwer Renault schrapt nog eens 2000 banen in Frankrijk

De rechtszaken zouden worden gemodelleerd naar de zaak die vorig jaar in Nederland tegen olie- en gasconcern Shell werd aangespannen. De rechtbank in Den Haag stelde dat Shell meer moet doen om zijn uitstoot van broeikasgassen terug te brengen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de uitstoot door gebruikers van producten van Shell.

Lees ook: Shell in beroep tegen vonnis in klimaatzaak

BMW liet weten de argumenten van DUH te verwerpen en stelt dat klimaatdoelstellingen worden bepaald door het parlement. Daimler zei dat al langer stappen worden gezet om de klimaatdoelstellingen te behalen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee