Taliban willen spreektijd bij Algemene Vergadering VN

Print
Taliban willen spreektijd bij Algemene Vergadering VN

Mullah Abdul Ghani Baradar (vooraan) is de man van de diplomatieke tak van de Taliban en was bijvoorbeeld, hier ver voor de val van Kabul in maart, nog in Moskou voor internationale gesprekken over Afghanistan. Afbeelding: Hollandse Hoogte / AP | Associated Press AP

De extremistische Taliban willen Afghanistan na hun machtsgreep ook officieel vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties. Ze hebben spreektijd aangevraagd bij de Algemene Vergadering die momenteel gaande is in New York. Daar spreken allerlei wereldleiders.

Minister van Buitenlandse Zaken Amir Khan Muttaqi van de Taliban deed het verzoek in een brief aan VN-topman Antonio Guterres. Persbureau DPA heeft een deel van de tekst ingezien. De Taliban betogen dat de Afghaanse president Ashraf Ghani is verdreven en ook door andere landen niet meer wordt gezien als staatshoofd.

De Taliban willen ook af van de huidige VN-gezant van Afghanistan, die bleef zitten nadat ze de macht hadden overgenomen. Ze schuiven hun eigen woordvoerder Suhail Shaheen naar voren om ambassadeur bij de Verenigde Naties te worden.

Lees ook: Taliban: Afghaanse meisjes snel weer naar middelbare school

Het verzoek van de Taliban kan een hoofdpijndossier worden. De moslimextremisten veroverden Afghanistan vorige maand na een bliksemoffensief. Ze worden inmiddels gezien als de feitelijke machthebbers in Afghanistan, maar hun nieuwe regime wordt door veel landen nog niet officieel erkend.

Erkenning niet aan de VN

De VN hebben de brief van minister Muttaqi doorgestuurd naar een comité dat zich moet buigen over de kwestie. Dat bestaat uit vertegenwoordigers van negen landen, waaronder de Verenigde Staten, Rusland en China. „Het is niet aan de VN om regeringen te erkennen”, legde een VN-woordvoerder uit. „Dat is aan de lidstaten.”

Lees ook: Verbazing bij deskundigen over twee ‘verdwenen’ leiders van Taliban

Het komt vaker voor dat de VN-gezant van een land niet is gestuurd door de feitelijke machthebbers. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen de Taliban in de jaren negentig een groot deel van hun thuisland controleerden. Toen kregen ze geen internationale erkenning en kon de ambassadeur van de vorige regering aanblijven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee