Feestelijke opening spoorweg Sittard-Herzogenrath in 1896 wordt in Schaesberg herdacht

Wandelen langs het spoort bij het Eikske, richting de mijnen Oranje Nassau 2 en Wilhelmina. 

Wandelen langs het spoort bij het Eikske, richting de mijnen Oranje Nassau 2 en Wilhelmina. © archief Martin van der Weerden

Regio -

In de rubriek Van Nul tot Nu gaat Martin van der Weerden in op de veelzijdige historie van deze regio. Ditmaal over de spoorweg tussen Sittard en Herzogenrath (D).

Martin van der Weerden

125 jaar geleden werd onze regio opengebroken voor de wereldeconomie. In Schaesberg wordt dit feestelijk herdacht, onder andere met een mooie historische wandeling van 8 kilometer.

Vriendschapsband

De opening van de spoorlijn vanuit Sittard naar Herzogenrath, met onder andere stations in Nuth, Heerlen, Schaesberg en Kerkrade, werd op 30 april 1896 feestelijk gevierd. Verschillende burgemeesters, de commissaris van de koningin, Duitse hoogwaardigheidsbekleders, de directeur van Rolduc, en de directeuren van de verschillende spoorwegmaatschappijen waren aanwezig. Overal langs het traject wapperde de vaderlandse driekleur. Op verschillende treinstations werden toespraken gehouden, kanonnen afgevuurd en muziekstukken ten gehore gebracht. In Kerkrade waren alle leerlingen van de Hogere Burgerschool Rolduc aanwezig om het Wilhelmus te zingen.

Met uren vertraging bereikte de trein uiteindelijk Herzogenrath. De afgezant van de Duitse regering sprak de hoop uit dat deze nieuwe verbinding de vriendschapsband der beide landen nog vaster zou snoeren. Hij besloot met een heildronk op de Duitse keizer en de Nederlandse koningin. Terug in Heerlen was er weer muziek én een feestbanket voor de genodigden. Onder begeleiding van vuurwerk en een fakkeloptocht ging het gezelschap voor het afscheid terug naar het station.

Nieuw tijdperk

De komst van de spoorlijn betekende een nieuw tijdperk. Enorme mijnbouwbedrijven, een vertienvoudiging van de bevolking, de opbloei van modern onderwijs en experimentele architectuur maakten een einde aan het dromerige isolement van wat voortaan de Mijnstreek zou heten.

Wandelboekjes en fototentoonstelling

De geïllustreerde wandelboekjes rond het thema Treinen en Mijnen zijn voor 6 euro te koop bij Relim Lunchcafé aan de Tunnelweg, naast de Gedachteniskapel voor de mijnwerkers, op zaterdag 2 en zondag 3 oktober van 10.00 tot 15.00 uur. Daar is ook de fototentoonstelling te zien over de mijnen Wilhelmina en ON2. Op deze dagen worden de wandelaars vanaf station Schaesberg per bus terug gebracht naar Relim.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee