Nieuwe favoriet: stamppot van pastinaak en andijvie met goulashballen

Print
Nieuwe favoriet: stamppot van pastinaak en andijvie met goulashballen

Stamppot met andijvie en pastinaak, en goulashballen. Afbeelding: Studio Philippi

Vanaf oktober tot het eind van de winter is pastinaak weer verkrijgbaar. Een vergeten groente is de pastinaak al lang niet meer. Bij de groenteboer en in veel supermarkten is de roomwitte wortel nu weer verkrijgbaar.

Pastinaak is familie van de wortel en heeft een uitgesproken anijsachtig aroma. Schillen is niet nodig, schoonboenen volstaat en dat geeft bovendien extra smaak. Net als de vertrouwde oranje wortel kun je pastinaak in soep, pasta en ovenschotels gebruiken. En in stamppot, uiteraard! Daarom vandaag een variatie op de vertrouwde andijviestamppot. Door een deel van de aardappelen te vervangen door pastinaak wordt de stamppot extra smeuïg en bovendien iets zoetig. Met de goulashballen erbij weet ik bijna zeker dat dit een nieuwe favoriet wordt. De goulashballen kunnen met gemak een dag eerder worden gemaakt: een dag later zijn ze nóg lekkerder!

Andijvie-pastinaak-stamppot met goulash-ballen

Bereidingstijd: 45 minuten

voor 4 personen

Ingrediënten

500 gram rundergehakt

1 ei

3 eetlepels paneermeel

3 theelepels mild paprikapoeder

1 ui

2 tenen knoflook

1 groene paprika

800 gram kruimige aardappelen

800 gram pastinaken

50 gram roomboter

1 theelepel karwijzaad

1 blikje tomatenpuree (70 gram)

1 eetlepel bloem

350 ml vleesbouillon (van tablet)

6 takjes peterselie

400 gram gesneden andijvie

1 bekertje crème fraîche (125 gram)

Bereiding

Meng het gehakt met het ei, de paneermeel, 1 theelepel paprikapoeder, zout en peper naar smaak. Vorm van het gehakt met vochtige handen 4 stevige ballen. Of kleine balletjes, dat kan natuurlijk ook. Leg de gehaktballen eventueel nog een uurtje in de koelkast om extra stevig te worden.

Snijd de ui in ringen en hak de knoflook fijn. Snijd de paprika in reepjes. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Boen de pastinaken schoon en snijd ze eveneens in stukken. Doe de aardappelen en pastinaak alvast in een pan met ruim koud water.

Smelt in een braadpan 25 gram boter. Bak de gehaktballen rondom bruin aan. Schep ze uit de pan. Fruit in het bakvet de ui en de knoflook met het karwijzaad 1 minuut. Voeg de paprika toe en bak 2 minuten mee. Schep de tomatenpuree, de bloem en de resterende 2 theelepels paprikapoeder erdoor en bak nog 1 minuut. Schenk de bouillon erbij en roer tot een gladde saus.

Leg de gehaktballen terug in de pan en stoof ze afgedekt in 30 minuten gaar. Kook intussen de aardappelen met de pastinaken en een royale theelepel zout in 20 minuten gaar. Hak alvast de peterselie fijn.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina

Giet de aardappelen met de pastinaken af; vang een kop kookvocht op. Stamp de aardappelen en pastinaken met de crème fraîche en eventueel een scheut kookvocht tot een smeuïge puree. Schep de andijvie en ¾ van de peterselie erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de andijvie-pastinaakstamppot op 4 borden. Verdeel de gehaktballen met de saus erover en bestrooi met de rest van de peterselie.

Van eigen bodem

Benieuwd naar welke groenten nog meer in het seizoen van eigen bodem komen? Check vaneigenbodem.nl en ontdek dat naast pastinaak er ook weer savooiekool, spruiten en schorseneren zijn. Maak kennis met de telers en vind volop inspiratie.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. www.jannekephilippi.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen