Vakman Hubert Simons onderhield ‘zeiknatte’ leren voetballen van RKMVC

Print
Vakman Hubert Simons onderhield ‘zeiknatte’ leren voetballen van RKMVC

Detail uit het vaandel van RKMVC (1920-1960) met daarin de leren bal met veter. Afbeelding: archief Heemkundevereniging Mechelen

Mechelen -

Wie staat er bij aanvang van het voetbalseizoen 2021-2022 nog bij stil dat de ballen die gebruikt worden niet te vergelijken zijn met de voetbal die circa 60 jaar geleden nog gebruikt werd? Toch heeft de bal in de loop van de jaren een enorme metamorfose ondergaan: van het ‘leren monster’ is het een hightech voetbal geworden.

Rond 1900 wordt de leren voetbal geïntroduceerd door de firma Macintosh. Zij brengt een bruine leren buitenbal op de markt met aan de binnenkant een rubberen binnenbal. Tijdens de jaren ‘30 ontwikkelt men een bal met 18 stroken. Deze ballen worden gekenmerkt door de veter, die open gemaakt kon worden, zodat de binnenbal opgepompt kon worden. Nadeel aan deze bal is echter dat, vooral wanneer het regent of sneeuwt, het leer zoveel vocht opneemt dat hij zeer zwaar wordt.

Gouden handjes

In Mechelen is Hubert Simons (1905-1978) vanaf het moment dat hij leeftijd gerechtigd is lid van voetbalclub RKMVC. Hij is tevens de man die gouden handjes heeft wat betreft het repareren van leren ballen. Dochter Elly vertelt: „Na de training werd een vol net met ‘zeiknatte’ ballen thuis afgeleverd. Die ballen moesten drogen en dan weer met een hamer beklopt worden om het leer soepel te maken. Ik werd naar Maastricht gestuurd om speciaal bindleer en pek te kopen. De ballen werden ‘van links’ genaaid en dan gedraaid. Het laatste stukje van de opening was het moeilijkst! Maar mijn vader draaide daar zijn hand niet voor om.” Hoeveel uren Simons in zijn werkplaats heeft doorgebracht en hoeveel ballen hij heeft gerepareerd is niet meer te achterhalen. Feit is dat hij in de wijde omgeving geroemd wordt om zijn vakmanschap.

Vaandel

Als RKMVC in 1960 het veertigjarig bestaan viert, krijgt de voetbalclub een heus verenigingsvaandel aangeboden. Centraal staat een in detail uitgewerkte voetbal, inclusief de veter waarmee de bal dichtgetrokken kan worden.

Later komt men erachter dat de veter toch niet zo handig is en doet het ventieltje haar intrede. Dit is dezelfde periode als waarin de ballen geverfd worden, zodat ze minder vocht opnemen en minder zwaarder worden. Vooral vanaf het WK van 1970 in Mexico neemt Adidas het voortouw in het ontwikkelen van baanbrekende voetballen, waarbij tijdens het WK van 1986 een polyurethaan voetbal wordt ontwikkeld, die nog sneller en lichter is en bovendien nog minder vocht opneemt.

Uniek blijft het verenigingsvaandel van RKMVC. Het herinnert ons aan het vakmanschap van de balreparateurs waar de voetbalclubs van weleer op konden rekenen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen