Vulkaan La Palma barst opnieuw uit: bekijk de foto’s

Print
Vulkaan La Palma barst opnieuw uit: bekijk de foto’s

De nieuwe uitbarsting op donderdag is wederom heftig. Afbeelding: EPA

Brokken van rode, gloeiend hete lava schieten donderdag opnieuw meters de lucht in op het Spaanse eiland La Palma, terwijl rondom de vulkaan een giftige aswolk neerdaalt. Autoriteiten zijn op zoek naar een onderkomen voor duizenden ontheemden.

Voor de vijfde opeenvolgende dag stroomt er lava over de flanken van de vulkaan. Huizen, scholen en bananenplantages worden verzwolgen onder de hete massa, al wint die trager terrein dan in eerdere dagen.

Lees ook: Toeristen vast op La Palma: ‘Het regent hier as’

„Het begon zondag als iets ongewoons. Het was mooi om naar te kijken. De volgende dag bleek het een ramp”, zegt Nancy Ferreiro, ondernemer en eigenaar van een lokale juwelierszaak. „Ik heb daar veel vrienden. Hele families zijn alles kwijtgeraakt. Ons hart is gebroken.”

Vulkaan La Palma barst opnieuw uit: bekijk de foto’s
Een plaatselijke agent helpt een inwoner om de laatste eigendommen uit haar huis te halen in Todoque. Foto: AFP

Ramp in slow motion

Een zwarte muur van lava trekt sinds zondag langzaam richting het westen. Het is een soort ramp in slow motion. Alles wat het pad van de lava kruist, wordt verwoest. Bananenboeren bij de plaats Todoque waren driftig in de weer om zo veel mogelijk bananen in een truck te laden. Redden wat er te redden valt.

Vulkaan La Palma barst opnieuw uit: bekijk de foto’s
Donderdag is bij Todoque en Los Llanos de Aridane goed zichtbaar hoe de lava zich voortbeweegt. Foto: EPA

Vooral in Todoque is het sinds woensdag chaos. Bewoners slaan op de vlucht voor de muur van lava, die zo vriendelijk en geruisloos het dorp binnenkwam, maar al snel metershoog tegen de eerste huizen aanplakte en heel langzaam alles opslokt.

Hoe groot de schade is, is nog onduidelijk, maar meer dan tweehonderd huizen zijn verwoest en volgens persbureau Reuters zijn enkele duizenden mensen dakloos geworden.

Vulkaan La Palma barst opnieuw uit: bekijk de foto’s
Een agent staat op een rotonde terwijl een muur van lava langzaam bezit neemt van Todoque. Foto: EPA

De regionale overheid gaat twee gebouwen kopen met in totaal 73 woningen. De ontheemden kunnen daar in. Spaanse banken bieden ruimte aan als noodvoorziening. Het is echter een druppel op de gloeiende plaat.

Ook voor Nederlanders is het gebied kommer en kwel. Zo’n 80 reizigers die woensdag naar huis zouden vliegen, zagen hun vlucht geschrapt worden. „Het regent hier inmiddels as. Als je een paar minuten buiten loopt, krijg je last van je luchtwegen”, zei toerist Jeroen van Oosten tegen De Telegraaf.

Vulkaan La Palma barst opnieuw uit: bekijk de foto’s
Een zwartgeblakerd huis in Todoque, waar donderdag blijkt dat alleen de deur en de raamstijlen gespaard zijn gebleven. Foto: REUTERS

Schade

De economische schade wordt geschat op 87 miljoen euro voor wat betreft de huizen alleen, maar ook over gezondheid zijn vragen. Experts zeggen dat de zwarte, dikke rookwolk die van de vulkaan afkomt en al 4,2 kilometer de lucht in gaat, niet giftig is. Wel worden mensen gevraagd om voedsel en kleding te wassen.

Vulkaan La Palma barst opnieuw uit: bekijk de foto’s
De lucht kleurt felrood. Een mooi spektakel, maar inmiddels zien de inwoners de ernst van de situatie. Foto: REUTERS

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu