Bruls: horeca direct sluiten bij uitblijven QR-controles

Print
Bruls: horeca direct sluiten bij uitblijven QR-controles

Hubert Bruls. Afbeelding: ANP/HH

De gemeente Nijmegen dreigt horecazaken direct te sluiten als die nu al aangeven niet op coronatoegangsbewijzen te controleren vanaf zaterdag.

Dat zegt een woordvoerder van burgemeester Hubert Bruls, die berichtgeving van De Gelderlander bevestigt. Volgens een woordvoerster van het Veiligheidsberaad, waar Bruls ook voorzitter van is, zullen waarschijnlijk meer gemeenten dat voorbeeld volgen. Dat werd volgens haar duidelijk tijdens het Veiligheidsberaad woensdag.

Lees ook: Vanaf zaterdag QR-code nodig voor restaurantbezoek: dit moet je weten

‘QR-maatschappij’

Tijdens de vergadering is besproken dat gemeenten zaken zonder waarschuwing kunnen sluiten. Volgens de woordvoerster zagen veel van de 25 voorzitters van veiligheidsregio’s dit plan zitten. Maar het is uiteindelijk aan de lokale driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Tal van cafés en restaurants in heel het land hebben al aangegeven niet mee te willen doen aan de ‘QR-maatschappij’.

In Nijmegen kunnen dat soort horecazaken sluiting verwachten, als het aan burgemeester Bruls ligt. „Als je evident zegt ’ik doe niet mee’, dan gaan we meteen over tot sluiting zodra we dat constateren”, zegt de woordvoerder van Bruls. Volgens de zegsman volgt een horecazaak, wanneer deze dit „vandaag of morgen” al aangeeft, opzettelijk de regels niet. Dat is anders dan horecazaken die bijvoorbeeld de QR-controle niet goed uitvoeren, meent de woordvoerder.

Lees ook: Vrees voor problemen bij check QR-code: ‘We zitten er niet op te wachten om politieagentje te spelen’

Handhaving

Dennis Dekkers, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Groot Nijmegen, begrijpt dat de gemeente geen andere keuze heeft dan in te grijpen wanneer de coronawet wordt overtreden. Wel vindt hij dat, wanneer dit plan wordt doorgezet, over een paar weken moet worden bekeken hoe de handhaving verlopen is en of controle op de coronapassen haalbaar is. Of er daadwerkelijk zaken moeten sluiten, betwijfelt hij. „Ik denk dat het wel gaat meevallen.”

De gemeenten Den Haag, Groningen en Utrecht zijn minder stellig over het direct sluiten van horecazaken die controle weigeren, zo geven zij donderdag aan. Woordvoersters van de gemeenten Groningen en Utrecht zeggen per situatie te bekijken welke maatregel nodig is. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag zegt dat hij betwijfelt of horecazaken direct gesloten zullen worden.

Lees ook: Deze Limburgse horecazaak gaat vrijwillig dicht vanwege coronacontrole: ‘We gaan geen onderscheid maken’