CBS ontwikkelt educatief lespakket voor groepen 7 en 8 van de basisschool; ‘Op zoek naar data met Daan’

Print
CBS ontwikkelt educatief lespakket voor groepen 7 en 8 van de basisschool; ‘Op zoek naar data met Daan’

Afbeelding: Website CBS

Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem / Eyserheide / Piepert / Eys / Elkenrade / Wijlre -

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft voor basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 lesmateriaal ontwikkeld, waarmee ze spelenderwijs kennismaken met het CBS, statistieken en nepnieuws.

Het lespakket moet leerlingen ook enthousiast maken voor het vak statistiek. Lessen over statistiek voor de hoogste klassen van de basisschool zijn volgens CBS-projectleider Arjan van der Meer van groot belang. „Vanuit de Europese Unie is een oproep gedaan om ‘statistische geletterdheid’ bij basisschoolkinderen te bevorderen. Naast rekenen moeten zij ook iets leren over data en het belang ervan”, zo vertelt hij.

Compleet pakket

„Het CBS heeft besloten om hier zelf uitgebreid aandacht aan te besteden door een compleet lespakket aan te bieden. Het is niet alleen belangrijk dat kinderen cijfers kunnen omzetten in tabellen of grafieken, zij moeten ook de relevantie en juistheid van cijfers op waarde kunnen schatten. Dat is belangrijk, omdat nepnieuws steeds vaker voorkomt. Niet alleen het CBS vindt het van belang hier iets aan te doen, maar ook de Europese Unie dringt hier op aan.”

Het lespakket bestaat uit een digitale praatplaat, drie filmpjes en werkbladen met opdrachten voor de leerlingen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen