Veroordeelde ex-politieagent die Floyd doodde gaat in beroep

Voormalig politieman Derek Chauvin hoort hoe de rechtbank hem tot 22,5 jaar cel veroordeeld. © Reuters

Redactie

De witte ex-politieagent die de zwarte George Floyd doodde door op zijn nek te knielen en daar 22,5 jaar gevangenisstraf voor kreeg, gaat in beroep tegen de uitspraak.

De 45-jarige Derek Chauvin werd in juni van dit jaar in de Amerikaanse stad Minneapolis veroordeeld. Hij gaat op grond van veertien verschillende aanklachten in beroep, blijkt uit documenten die donderdagavond (lokale tijd) bij een rechtbank in de staat Minnesota zijn ingediend.

Volgens Chauvin zijn er op verschillende punten fouten gemaakt met betrekking tot de burgerjury, die hem in april schuldig achtte aan moord en doodslag. Ook vindt hij het onterecht dat zijn verzoeken om uitstel of verplaatsing van het proces door de rechtbank zijn afgewezen.

De dood van Floyd bij zijn arrestatie vorig jaar mei leidde tot een golf van verontwaardiging en wereldwijde Black Lives Matter-protesten. Op videobeelden was te zien hoe Chauvin ruim negen minuten zijn knie op de nek van de op de grond liggende Floyd drukte. Die gaf meerdere malen aan geen adem te krijgen, maar Chauvin stopte niet. Uiteindelijk verloor Floyd het bewustzijn.

Lees ook: Moeder van veroordeelde Derek Chauvin: ’Mijn zoon is een goede man’

Floyd werd gearresteerd op verdenking van het betalen met een vals bankbiljet van 20 dollar in een supermarkt. Drie eveneens bij de gewelddadige arrestatie betrokken agenten staan volgend jaar terecht voor medeplichtigheid.

Kort voordat Chauvin in juni van de rechter zijn straf hoorde, condoleerde hij de nabestaanden van Floyd. Hij richtte daarbij zijn blik op de familieleden die in de rechtbank aanwezig waren.