Remkes wil volgende week ‘conclusies trekken’ in kabinetsformatie

 © ANP

RedactieBron: ANP

Informateur Johan Remkes wil in de loop van volgende week „conclusies trekken” over de mogelijkheden om tot een minderheidskabinet te komen. Hij schrijft dat in een uitnodiging aan de fractieleiders van VVD, D66 en CDA, met wie hij maandagochtend weer om de tafel gaat.

Lees ook: ‘Zonnetje en borrel’ op heisessie leiden niet tot doorbraak formatie

De drie partijen waaruit een minderheidskabinet zou moeten worden gevormd, zijn vorig weekeinde bijeengeweest op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Duidelijk was al dat zij maandag verder zouden praten over hoe het nu verder moet. Het is de bedoeling dat dan „de balans wordt opgemaakt”. Remkes wil de Tweede Kamer daarna zo snel mogelijk bijpraten.

Positief gestemd

De vorige informateur Mariëtte Hamer concludeerde begin deze maand na maanden van moeizame gesprekken dat geen meerderheidscoalitie kan worden gevormd. De partijen om de tafel hadden daarvoor te veel onderlinge blokkades opgeworpen. D66 wilde niet nog eens met de ChristenUnie in een kabinet, en VVD en CDA niet met de combinatie van PvdA en GroenLinks, die evenwel weigerden apart van elkaar te komen praten.

Hamer adviseerde daarop de mogelijkheden voor een minderheidskabinet te onderzoeken, te vormen uit VVD, D66 en CDA, dat kan rekenen op een goede samenwerking met andere fracties in de Tweede Kamer. Die taak werd Remkes toevertrouwd.

CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra hoopt dat het de partijen maandag wel lukt de stap naar echte onderhandelingen te zetten. Het debat van de afgelopen dagen over de begroting voor volgend jaar stemt hem positief over de kans op een levensvatbaar minderheidskabinet. „Volgens mij hebben we laten zien dat het mogelijk is tot afspraken te komen met een groot aantal partijen”, zegt hij.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal