Merkel voert campagne voor Laschet: ‘stem voor stabiliteit’

Merkel voert campagne voor Laschet: ‘stem voor stabiliteit’. © EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel voert de dag voor de parlementsverkiezingen nog campagne voor haar partijgenoot Armin Laschet. Ze prees hem in Aken als een „bruggenbouwer” die als deelstaatpremier met succes het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen heeft bestuurd.

Redactie

„Het gaat er morgen om dat Duitsland stabiel blijft”, zei Merkel tijdens een campagnebijeenkomst met Laschet. Die kan er volgens de laatste peilingen allerminst zeker van zijn dat zich straks de volgende bondskanselier kan noemen. Zijn conservatieve blok van zusterpartijen CDU en CSU ligt ongeveer 3 procentpunt achter op de centrumlinkse SPD van minister van Financiën Olaf Scholz.

Lees ook: Welke nieuwe bondskanselier is de beste voor Limburg: Armin Laschet uit Aken of Olaf Scholz uit Hamburg?

De christendemocraten van Merkel en Laschet hebben al sinds 2005 de grootste fractie het Duitse parlement. Dat dreigt te veranderen nu Merkel na zestien jaar stopt als bondskanselier. Ze vroeg kiezers zaterdag om Laschet het vertrouwen te geven om de toekomst van Duitsland te vormen. „Het draait om jullie toekomst, de toekomst van jullie kinderen en de toekomst van jullie ouders.”

Lees ook: Stemmen op Armin, Olaf of Annalena? ‘Als de nieuwe bondskanselier maar oog heeft voor de buren’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal