Botsende Hamilton niet in top drie na knotsgek einde in kwalificatie Sotsji

Print
Botsende Hamilton niet in top drie na knotsgek einde in kwalificatie Sotsji

Afbeelding: Getty Images

Niet Lewis Hamilton maar landgenoot Lando Norris heeft zaterdag in Sotsji poleposition gepakt. De Brit ging het beste met de lastige weersomstandigheden om. Carlos Sainz werd knap tweede en George Russell verbaasde opnieuw vriend en vijand door de derde tijd op de klokken te zetten.

De kwalificatie begon nog nat, maar in de laatste sessie droogde het circuit onverwacht snel op. George Russell nam de gok door als eerste naar buiten te gaan op droogweerbanden. Dat bleek al snel de juiste keuze waarna de rest van de teams volgden.

Lees ook: Max Verstappen houdt het in natte kwalificatie al na één rondje voor gezien

Risico’s

Ook Mercedes riep haar coureurs binnen. Lewis Hamilton, op dat moment de snelste, nam iets te veel risico’s bij het inrijden van de pitsstraat waardoor hij de muur raakte. Zijn auto moest worden gerepareerd waardoor de Brit veel kostbare tijd verloor.

Hamilton in de muur

Ondertussen konden de andere coureurs steeds meer temperatuur krijgen in hun banden waardoor pas helemaal aan het einde nog snelle tijden werden gereden. Norris was uiteindelijk het snelste en pakte zo zijn eerste pole uit zijn carrière. Voormalig teamgenoot Carlos sainz werd tweede. George Russell liet opnieuw zien waarom hij volgend jaar terecht in een Mercedes rijdt. Hij zette zijn Williams op plek drie. Hamilton wist zijn tijd niet meer te verbeteren en moest genoegen nemen met de vierde plaats. De Brit eindigde in zijn laatste run zelfs nog achterstevoren in de muur, maar kon zijn W12 zonder kleerscheuren terugbrengen naar de pits.

Max Verstappen hield het in de kwalificatie al na een rondje voor gezien. Hij begint de race van zondag in het achterveld.