Coronacheck-app is overbelast door grote drukte en DDoS-aanvallen

Print
Coronacheck-app is overbelast door grote drukte en DDoS-aanvallen

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Het veelvuldige gebruik van de coronacheck-app zorgt zaterdag voor overbelasting op de server.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ondervinden mensen problemen als ze hun QR-code nog moeten aanmaken of een tijdje geen gebruik hebben gemaakt van de app.

Het is zaterdag de eerste dag waarop iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling. Dat zorgt voor grote drukte op de coronacheck-app, die hiervoor kan worden gebruikt. Volgens de woordvoerder hebben mensen die de QR-code al eerder hebben gedownload geen problemen.

Lees ook: Corona-versoepelingen in de Limburgse praktijk: overzichtelijk is het niet

DDoS-aanvallen

De server van de coronacheck-app heeft zaterdagavond ook te maken met zogenoemde DdoS-aanvallen. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weten. Dit leidt ertoe dat mensen - mede doordat de app veelvuldig wordt gebruikt - problemen ondervinden bij het aanmaken van hun QR-code.

Volgens het ministerie is op voorhand rekening gehouden met deze DdoS-aanvallen (distributed denial of service), waarbij cybercriminelen websites plat proberen te gooien door ze te overvoeren met internetverkeer. „We kunnen ze goed afslaan”, aldus een woordvoerster.

Opnieuw

„We adviseren iedereen het op een later tijdstip opnieuw te proberen.” Ook raadt het ministerie mensen aan al voordat ze ergens naartoe gaan waar ze een coronapas nodig hebben, de code thuis te downloaden. Die is namelijk vervolgens offline beschikbaar.

Op de website allestoringen.nl is te zien dat het aantal meldingen over de coronacheck-app zaterdagavond oploopt tot ruim 1800, meldt Hart van Nederland. Op sociale media uiten veel mensen hun onvrede over de overbelaste app.