Britse regering: 10.500 tijdelijke visa vanwege personeelstekort

Tientallen pompen werden in Groot-Brittannië al gesloten wegens brandstoftekort. © EPA

Bron: ANP

Groot-Brittannië zal tot 10.500 tijdelijke werkvisa verstrekken aan vrachtwagenchauffeurs en pluimveearbeiders om chronische personeelstekorten in het land tegen te gaan, kondigde de regering zaterdag aan. De visa worden verstrekt voor de periode oktober tot eind december.

Door het nijpende chauffeurstekort in het land zijn er benzinetekorten. Naar schatting tientallen van de meer dan 8000 Britse pompstations zijn helemaal uitverkocht en dus gesloten. Bij anderen tankstations spelen tekorten voor bepaalde brandstoffen. De situatie zorgde vrijdag al voor paniekreacties van automobilisten. Er ontstonden lange rijen met auto’s die voor de zekerheid nog even wat extra benzine of diesel wilden inslaan. De Britse exploitant van tankstations EG Group kondigde ook al beperkingen aan op de hoeveelheid brandstof die automobilisten kunnen kopen vanwege de zeer grote vraag.

Lees ook: Dubbel zoveel rijexamens voor Britse truckers

Het besluit om meer werkvisa te verstrekken is een ommekeer voor premier Boris Johnson. Zijn regering heeft na de Brexit de immigratieregels aangescherpt en wilde het land minder afhankelijk maken van buitenlandse arbeidskrachten. Door het Britse vertrek uit de EU zijn tienduizenden chauffeurs naar Europa teruggekeerd. Naar schatting is er op dit moment een tekort van 100.000 chauffeurs.

Lees ook: Lege winkels in Verenigd Koninkrijk door tekort aan truckers

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal