Architect Rwandese genocide overleden

In 2000 werden in Rwanda resten van slachtoffers opgegraven uit massagraven, om herbegraven te worden.  

In 2000 werden in Rwanda resten van slachtoffers opgegraven uit massagraven, om herbegraven te worden.  © ANP

Bron: ANP

Oud-kolonel Théoneste Bagosora, die wordt gezien als de architect van de moordpartijen in Rwanda in 1994, is in Mali op 80-jarige leeftijd overleden.

Dat meldt de BBC. Een door de VN gesteund straftribunaal bevond Bagosora schuldig aan genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden en veroordeelde hem in 2008 tot levenslang. Die straf werd later teruggebracht tot 35 jaar.

De zoon van de oud-kolonel, die ten tijde van de genocide een belangrijke positie bekleedde bij het ministerie van Defensie van Rwanda, vertelde de BBC dat zijn vader in een ziekenhuis in de Malinese hoofdstad Bamako is gestorven. Hij werd daar behandeld voor hartproblemen. Bagosora verbleef in Mali omdat hij daar zijn straf uitzat in de gevangenis.

In 1994 werden in drie maanden tijd circa 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord. De slachtpartijen begonnen nadat het vliegtuig van de Rwandese president Juvénal Habyarimana, een Hutu, op 6 april 1994 was neergeschoten. Alle inzittenden kwamen daarbij om het leven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee