Max Verstappen in spektakelstuk uit kansloze positie alsnog naar het podium, Hamilton zegeviert in Sotsji

Print
Max Verstappen in spektakelstuk uit kansloze positie alsnog naar het podium, Hamilton zegeviert in Sotsji

Afbeelding: Getty Images

Max Verstappen is in een spektakelstuk als tweede geëindigd. De Limburger leek kansloos voor een goede eindklassering maar door regen aan het einde reed hij alsnog naar het podium. Lewis Hamilton won de race.

Verstappen reed in kansloze positie op plek zeven toen het met nog acht rondes te gaan begon te regenen. Wat hem met droog rubber niet lukte, ging wel in de regen. Hij passeerde de ene na de andere coureur om uiteindelijk een minuut na Hamilton als tweede binnen te komen. Het was voor de Brit zijn honderdste overwinning uit zijn carrière. Hij nam tevens de leiding in het wereldkampioenschap over van Verstappen en heeft nu een minimale voorsprong van slechts twee punten.

Strategische move

Verstappen begon op een droge baan voorzichtig aan de race om zo in de openingsfase niet in de problemen te komen. De Limburger wist zich vervolgens gestaag op te werken totdat hij achter Valtteri Bottas kwam te zitten. Mercedes had voorafgaand aan de race een strategische zet gedaan door de Fin net als in Monza een nieuwe motor te geven. Daardoor moest hij ook achteraan op de grid beginnen om zo Verstappen op te houden. De Red bull Racing coureur had echter geen kind aan de Fin want al in ronde zes ging hij hem voorbij.

Banden versleten

Na zestien rondes was Verstappen al aanbeland op de zesde plek. Hij kwam in hetzelfde treintje terecht als Lewis Hamilton die op dat moment vijfde lag. De inhaalrace van Verstappen stagneerde omdat het beste van zijn banden er op dat moment wel vanaf was. Toen Hamilton na 27 rondes besloot naar binnen te gaan, deed Verstappen hetzelfde. Waar Hamilton naar de harde band ging, dezelfde als waar Verstappen op was begonnen, maakte de Limburger de wissel andersom. Op plek 12 kwam hij vervolgens terug op de baan.

Opnieuw moest de Limburger zich een weg naar voren proberen te banen. Maar, met nog ruim twintig rondes op de teller was voorzichtigheid geboden gezien het zachte rubber onder zijn auto. Net als voor de pitstop gingen de banden er al snel aan waardoor Verstappen bleef steken op plek zeven. Hamilton deed op zijn beurt uitstekende zaken door zijn concurrenten een voor een te passeren. Met nog 15 rondes te gaan kwam de Brit klem te zitten achter Norris.

Spectaculaire slotfase

Ondertussen verzamelden regenwolken zich boven Sotsji. Met nog tien rondes voor de boeg begon het te druppelen. De regen werd snel heviger waardoor steeds meer coureurs besloten om binnen te komen. Ook Verstappen switchte naar regenrubber. Leider Norris bleef buiten op slicks en dat kostte hem de kop. Hamilton kon eenvoudig naar de overwinning rijden. Verstappen deed op zijn beurt uitstekende zaken door in de regen de ene na de andere coureur te verschalken. Hij kwam achter de Brit als tweede binnen. Carlos Sainz eindigde in zijn Ferrari als derde.